Nagyvilág

New York, New York

"A tálibok vagy kiadják a terroristákat, vagy osztoznak sorsukban" - mondta tegnap Bush. Manhattanban eközben folynak a mentési munkálatok, amelyeket még a maffia is támogat. Soha nem látott jótékony célú adakozás. A rádióadók tiltólistára helyezték a túl aggresszív és a túl érzelmes számokat.

New York, New York 1Bush elnök tegnapi beszédében Oszama bin Laden és követőinek azonnali kiadását, és minden terrorista kiképzőtábor bezárását követelte Afganisztántól. Ellenkező esetben az USA katonai csapást mér az országra. “Ezek a követelések nem képezik vita tárgyát. A táliboknak cselekedniük kell, méghozzá azonnal. Vagy kiadják a terroristákat, vagy osztozniuk kell sorsukban” – mondta az elnök nagy üdvrivalgás közepette a Kongresszus előtt.

Bush hozzátette, hogy a táliboknak nem az Irakkal szembeni, egy évitezeddel ezelőtti, gyors háborúra kell számítaniuk, nem is Koszovóhoz hasonló légicsapásra. Az elnök kérte latin-amerikai, európai, ázsiai és iszlám szövetségeseit, a bankrendszert, a rendőrséget és a hírszerző szolgálatokat, hogy támogassák Amerikát a harcban.

Soha nem látott adakozás az USA-ban

Alig egy hét alatt több száz millió dollárt adakoztak az emberek a katasztrófa áldozatai számára. A jótékonysági célú pénzgyűjtés történetében az akció az eddigi legsikeresebb. Az Amerikai Vöröskerszthez eddig 102 millió dollár, a United Way of New Yorks September 11 alaphoz pedig 80 millió dollár érkezett be eddig. A pénzgyűjtés sikere az internetben rejlik: több mint 55 millió dollár adomány ugyanis a világhálón keresztül érkezett.

Tiltott listán Armstrong “What a Wonderful World” dala

Az 1170 országos rádiócsatornát üzemeltető texasi Channel Communication részlegei között 150 dalból álló lista köröz, amelyek játszásától óvaintik a dj-ket – írja a New York Times. Tiltólistára került többek között a Rolling Stones Ruby Tuesday száma, a U2-tól a Sunday Bloody Sunday, Frank Sinatra-tól a New York, New York, a Kansas-tól a Dust in the Wind, a Doors-tól a The End, de még a túlzottan egyetemes optimizmust sugalló What a Wonderful World is. A lista szerint óvakodni kell egyrészt a szövegében túlzottan agresszív – így kerülhetett a listára az AC/DC, a Black Sabbath és a Metallica több száma – , másrészt pedig a túlzottan érzelmes daloktól, így a Simon and Garfunkel, John Lennon vagy Cat Stevens néhány számától. A lista állítólag nem a vezetéstől felülről, hanem alulról, a program igazgatóktól indult el.

A maffia is támogatja a mentési munkálatokat

Por és füst a levegőben a World Trade Center helyén, miközben munkások ezrei rendületlenül takarítják el a romokat. New York polgármestere, Rudolph Guiliani minden nap jelenti, hogy aznap hány tonna kőtörmeléket mozdítottak el a mentési munkákban résztvevők. A munkálatokat a maffia is támogatja, a Daily News hírei szerint ugyanis a maffiavezér John Gotti veje, a kilencéves börtönbüntetését töltő Carmine Angello 6 millió dollár értékben ajánlott fel gépeket az eltakarításhoz. A katasztrófától nem messze a jóérzékű polóárusok “kaszálnak”: négy dollárért nagy népszerűségnek örvend az Oszama bin Laden-t ábrázoló, “Élve vagy halva” feliratú poló.

Eddig körülbelül egymillió testrészt hoztak felszínre, a jövő héten pedig elkezdődnek a DNS vizsgálatok, amelyek akár egy évig is eltarthatnak. Az elmúlt tíz napban 218 holttestet találtak, melyből 152-öt azonosítottak. Az eltűntek száma 5500-6000 között van, a fokozatosan érkező bejelentések miatt nehéz pontos számot mondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik