Közélet koronavírus

A kormány nem árulja el a kínai vakcina árát

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Hadházy Ákos egyetlen konkrét kérdésére sem válaszoltak.

A független képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a  külgazdasági és külügyminiszternek, hogy megtudja, mennyibe kerül az ötmillió adag kínai vakcina Magyarországnak.

Hadházy Ákos képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a beszerzéssel megbízott tárca közvetlenül szerződött, vagy közvetítőt is bevont-e, ha pedig volt külső közreműködő (cég/személy), milyen feladatot látott el, milyen díjazásért?

  • Az adásvételi szerződés szerint mennyibe kerül egy dózis a Sinopharm-vakcinából, mennyibe kerül a két dózisból álló komplett oltóanyag?
  • Mekkora a szerződés keretösszege, s eddig mennyit és milyen forrásból fizetett ki Magyarország a kínai félnek vagy az importálónak?

Szijjártó Péter megbízásából államtitkára válaszolt. Magyar Levente szerint az a fontos, hogy a világ sorban áll a kínai vakcináért (ahogy tavasszal a védőfelszerelésekért).

Magyarország Európában másodikként, az Európai Unióban pedig elsőként tudott Kínából oltóanyagot vásárolni. A magyar vakcinabeszerzés több lábon áll, ennek köszönhetően május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű uniós ország.

Az államtitkár az árat, közvetítőt firtató kérdésekre nem válaszolt, noha egy kormányinfón Gulyás Gergely miniszter már elárulta, hogy egy kínai vakcina ára 10 ezer forint felett van, a neves brit orvosi szaklap, a The Lancet gyűjtése alapján pedig mi is megírtuk, hogy a Sinopharm a legdrágább az öt Magyarországon engedélyezett vakcina közül.

Kapcsolódó
Miért ilyen drága a kínai Sinopharm vakcinája?
Rengeteg mindenen múlik az, hogy mennyibe kerül egy vakcina.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik