Közélet

Az MSZP-szavazók civil miniszterelnök-jelöltre vágynak

A választók jelentős része összefogást szeretne a baloldali pártok között.

Az MSZP, a Jobbik és a bizonytalan szavazók körében a legmagasabb (51, 49 és 38 százalék) azok aránya, akik szerint szakértő, civil miniszterelnök-jelölttel van több esélye a baloldalnak a 2018-as választásokon – többek között ez derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek.

Tízből négy megkérdezett szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-as választásokon, és negyedannyian gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. A megkérdezettek fele tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, a kormányváltást akarók háromnegyede. Tízből hat megkérdezett szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre.

A pártok támogatottságát tekintve nem történt nagy változás az előző hónaphoz képest. A Fidesz szavazóinak száma az összes megkérdezett körében egy pontot emelkedett, 27 százalékra, az MSZP egy százalékponttal 9 százalékra csökkent. A Jobbiké továbbra is 10 százalék, az LMP 5 százalékon, a DK 4 százalékon, az Együtt-Párbeszéd, a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum 1-1 százalékon áll.

A biztos szavazó, pártválasztóknál a Fidesz 50 százalékon áll, az MSZP 14 százalékon, a Jobbik pedig 17 százalékon. Ugyanebben a csoportban az LMP 7 százalékot, a DK 5 százalékot ért el. A bizonytalanok aránya 41 százalék.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik