Közélet

Közvélemény-kutatással győznék le Gulyásék a NER-t

Pénzt gyűjtenek, hogy felmérhessék, a választókerületekben kinek van esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét.

Közösségi finanszírozású közvélemény-kutatást indít a Közös Ország Mozgalom, amelynek célja, hogy kiderüljön: a 106 választókörzetben kik azok a jelöltek, akik maguk mögé tudják állítani az ellenzéki szavazókat, és ezzel legyőzni a Fidesz jelöltjét. Erről Gulyás Márton beszélt a mozgalom szombati rendezvényén.

A hvg.hu-n is közzétett beszédében az aktivista rámutatott: a magyar társadalom több mint 60 százaléka a NER felszámolását akarja, de ennek az akaratnak ma nincs érdemi képviselete. Az ellenzéki pártok az előző választás óta önálló arculatépítéssel és politikai szerveződéssel igyekeztek integratív erővé válni, de sikertelenül, egymagában állva egyikük sem fogja tudni elhozni a Fidesz-kormányzás bukását.

Gulyás szerint az ellenzék és a szavazók sem tudják igazán, hogy a 106 körzet mindegyikében milyenek a valódi erőviszonyok, ezért szükséges egy kiterjedt, alapos és hiteles közvélemény-kutatás, hogy kiderüljön, kinek van esélye megverni a fideszes jelöltet. Minél több pénzt gyűjtenek, annál több körzetben lesz lehetőség elkészíteni a felmérést – mondta.

Hozzátette: emellett a mozgalom kiterjedt platform építésébe kezdett, hogy összegyűjtsék az oktatás, egészségügy, lakhatás és más szektorok szereplői által közösen felvállalt követeléseket, amiknek a NER utáni időszakban egy új hatalomnak érvényt kell szereznie.

Vezetőre is szükség van, de nem tudják, ki legyen az

A rendezvényen ellenzéki pártvezetők is felszólaltak. A hvg.hu beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy nem haragszik azokra, akik nem a DK táborában vannak, mert hisz a versenyben, régi sérelmein pedig túllépett, úgy gondolja, az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd meg fognak állapodni 2018-ra. Szerinte a választók tudják, hogy nem a pártokra adott szavazat a lényeg, hanem hogy „menjen a Fidesz”.

Fodor Gábor szerint a 2018-as választás felér egy rendszerváltással, és ugyanúgy együttműködésre van szükség, ahogy a Kádár-rendszer leváltásához.

Molnár Gyula pártelnök távollétében Gőgös Zoltán képviselte az MSZP-t, aki azt mondta: szerinte meg fognak egyezni abban, hogy egy körzetben csak egy ellenzéki jelölt lesz, de szükségük van egy vezetőre is, és mivel nincs ötletük, hogy ki legyen az, a civilek segítségét kérik.

Karácsony Gergely az Együtt-Párbeszéd szövetség képviseletében azt mondta, „bűnös és buta dolog”, hogy vannak olyan pártok, akik nem akarnak együttműködni. Szerinte a Momentum és az LMP is fontos szereplők, de ahhoz, hogy őket is meggyőzzék, mélyebbre kell ásni a problémák feltárásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik