Közélet

Orbán: A magyar modell működik, és mi magyarok nem akarjuk lecserélni azt

A magyar modell működik, és mi magyarok nem akarjuk lecserélni azt

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az EU szociális csúcstalálkozóján, pénteken a svédországi Göteborgban.

A tanácskozás Munkahelyváltás a kihívásokhoz igazítva elnevezésű szekcióülésén felszólalva a kormányfő kiemelte: sok jó ötletet hallanak, de „a politikánk sikere nem az ötletek minőségétől függ”, a siker kulcsa az, hogy azokból tudnak-e a kormányok rendszert építeni, sikerül-e modellt létrehozni a remek ötletekből.

Magyarország mély válságban volt 2010 előtt, de létrehoztak egy magyar modellt

– emlékeztetett.

A kormányfő kifejtette: a magyar modell három pilléren nyugszik.

  • Az első, hogy célul tűzzük ki a teljes foglalkoztatottságot, és munkaalapú gazdaságot építünk – közölte.
  • Másodszor, mint mondta, „nem akarunk sem demográfiai, sem munkaerő-problémákat kívülről megoldani, tehát nem akarunk migrációval, bevándorlással problémákat megoldani”.
  • Harmadszor „rugalmasak akarunk lenni”, a munkaerőpiaci szabályozás, az adószabályozás és a duális képzés is nagyon rugalmas – magyarázta.

Közölte: hét éve a munkanélküliség Magyarországon 12,5 százalék volt, ma 4, a növekedés mínusz 5-6 százalék volt, ma plusz 4, a költségvetési hiány pedig tartósan 3 százalék alatt van.

Orbán Viktor úgy vélte, értéknek kell tekinteni a saját modelljeinket, és mi, „magyarok, akiket a saját modellünk kihúzott a válságból, sem akarjuk a magunk modelljét lecserélni”.

Azt mondta, nem gondolja, hogy mások automatikusan tudnák alkalmazni a magyar modellt, de „bizonyos elemeit talán igen”.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik