Közélet

Vezércserék Simicska Lajos médiabirodalmában

Nem a régi kipróbált szakember, D. Horváth Gábor vezetésével megy neki Simicska Lajos újságja, a Magyar Nemzet a 2018-as kampányküzdelemnek. Az Orbán Viktorral és a Fidesszel is háborúzó milliárdos több kulcspozícióban is változtatott a médiabirodalom vezetésben.

D. Horváth helyett a Magyar Nemzet új főszerkesztője Schlecht Csaba lesz.

Schlecht Csaba 2001-ben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Schlecht eddig csak a Lánchíd Rádiót irányította. Médiakarrierje csupán két és fél éve indult. Simicska a 2015-ös G-napon, amikor médiabirodalmának vezetői mind felmondtak, úgy nevezte ki bizalmi emberét a megüresedett rádió-főszerkesztői posztra, hogy korábban egyáltalán nem rendelkezett szakmai tapasztalatokkal.

Schlecht évekig a magyar politika egyik legtöbbet emlegetett háttérfigurája volt. A ’90-es évek közepén 16 jelentős köztartozást felhalmozó Fidesz-közeli céget íratott a török Kaya Ibrahim és a horvát Josip Tot nevére. A cégek korábban a Fidesz gazdasági ügyeit intéző Kövér Szilárd (a jelenlegi házelnök Kövér László testvére) és Varga Tamás vezették. Schlecht az óriási botrányt kavaró cégügylet után több mint egy évtizedre háttérbe vonult, 2015-ös visszatérésekor viszont már Simicskához hasonló elánnal kritizálta korábbi barátja, Orbán Viktor politikai elképzeléseit.

A HírTV Zrt., a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. és a Lánchíd Rádió Kft. közös közleményében „elismerték és megköszönték D. Horváth Gábor áldozatos munkáját, aminek köszönhetően a Magyar Nemzet sikeresen újrapozicionálta magát az egyre szűkülő, kormányzati nyomás alatt működő magyar médiapiacon”.

Változás az is, hogy Simicska Ádám, a milliárdos fia otthagyja a Magyar Nemzet napilapot kiadó és az mno.hu hírportált üzemeltető Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. társ-ügyvezetői posztját. Őt Faragó Csaba, az ÁPV Zrt. és az MVM Zrt. korábbi vezetője, Magyarország volt rendkívüli és meghatalmazott szingapúri nagykövete váltja.

Faragó Csaba egyidejűleg a HírTV Zrt. igazgatósága bekerült. A jövőben ő látja el a HírTV vezérigazgatói tisztségét. Pauwlik László, a HírTV Zrt. korábbi vezérigazgatója – a műsorokért felelős Tarr Péter mellett – a társaság vezérigazgató-helyetteseként folytatja eddigi munkáját.

A közlemény szerint a személyi változások azt a célt szolgálják, hogy az olvasók, nézők és hallgatók számára is egyértelműbbé és érezhetően egységesebbé váljon a HírTV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió felelős politikai-közéleti szerepvállalása. Az egységes irányítás lehetővé teszi, hogy a három érintett médium az elkövetkező hónapokban még hatékonyabbá tegye eddigi együttműködését.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik