Közélet

Trump akár még Kim Dzsong Un barátja is lehet 

Az amerikai elnök szerint furcsa lenne, de előfordulhat akár ez is.

Donald Trump vasárnap vietnami sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy napon barátok lesznek Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Furcsa dolog lenne, de előfordulhat. Ha megtörténne, az jó lenne Észak-Korea számára, de több más ország, sőt az egész világ számára is

– tette hozzá az amerikai elnök.

Akár meg is történhetne. Nem tudom, hogy meg fog-e, de nagyon-nagyon jó lenne.

Trump provokációk helyett szeretne előrelépést látni az észak-koreai kérdésben.

 Ha minket provokálnak, a világot provokálják, és ezt nem szeretnénk.

Észak-Korea megszállása maga lenne a rémálom
A Pentagon szerint csak szárazföldi invázióval lehet biztosan megsemmisíteni az észak-koreai nukleáris programot, de egy ilyen beavatkozás több millió ember halálát követelné néhány nap alatt.
Amerikai erődemonstráció Kim Dzsong Unékkal szemben
Három repülőgép-hordozó is részt vesz a Dél-Koreával közös hadgyakorlaton.

Putyinnal sem vitázik

Az MTI tudósítása szerint a vietnami elnökkel közös sajtótájékoztatóján Trump megerősítette, az amerikai hírszerzés oldalán áll az elnökválasztási kampányra gyakorolt orosz befolyás tisztázásában. A hírszerzés megbízhatóságában nem kételkedik, mert remek emberek vezetik, de hisz az orosz elnöknek is, aki az amerikai titkosszolgálati eredmények dacára tagadta az orosz beavatkozást.

Trump erről nem akar vitázni Putyinnal, inkább együttműködne Moszkvával a szíriai, észak-koreai és ukrajnai válság megoldásáért. 

Trump és Putyin közös nyilatkozata: nincs katonai megoldás
A szíriai konfliktusról közölték álláspontjukat.

Az elnök felajánlotta közvetítői segítségét a Dél-kínai-tenger körüli vita rendezéséhez. Kína a többi környékbeli ország – köztük Vietnam – követelésére fittyet hányva szinte teljes egészében magáénak akarja a területet. Trump elismerte, hogy Peking hozzáállása gondot okoz a térségben. Az amerikai elnök korábban Kínával is tárgyalt erről.

Washington a hajózás szabadságát hirdető térségbeli műveleteivel többször tört már borsot a pekingi vezetők orra alá.  Vietnam – elnöke szerint – a viták békés rendezésében hisz, amelynek alapja a nemzetközi jog. Ez Vietnam szerint nem támasztja alá Peking követeléseit. Az amerikai elnök helyi idő szerint kora délután tovautazik a Fülöp-szigetekre, 12 napos ázsiai körútjának utolsó állomására.

Duterte büszke rá, hogy 16 évesen ölt
Mondott már durvákat, de most egy tizenévesen elkövetett gyilkossággal dicsekedett.

Kiemelt kép: Getty Images/Thomas Peter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik