Közélet

Simicskó a honvédség állatkísérleteiről

Disznóságokról kérdezték a honvédelmi minisztert, akitől nem lettünk okosabbak.

A szocialista Kiss László azt kérdezte a honvédelmi minisztertől, mennyire általános gyakorlat a honvédségnél, hogy a katonák élő sertéseken gyakorolják a harctéri sebesültek ellátását, az életmentő feladatokat. Az ellenzéki képviselő azt is szerette volna megtudni Simicskó Istvántól, hogy

hányszor használtak az elmúlt években élő sertéseket ilyen célra, a Magyar Honvédség használt-e sertéseket, más élő állatokat kísérleti célra, hány állat pusztult el?

Megfelel-e a valóságnak, hogy más országok hadserege is Magyarországon tanulmányozta ezeket az állatkísérleteket, illetve azon hatásait? Mivel a honvédség büszke arra, hogy a magyar katonai egészségügyi ellátás a NATO-n belül és a nemzetközi környezetben is rendkívül elismert, mi a véleménye, hogy a NATO arra kérte néhány éve a disznókat gyakorlatozás címén lemészároló brit hadsereget, hogy hagyjanak fel az állatkínzó hadi szimulációkkal?

Valódi vérengzést rendeztek Táborfalván a magyar katonáknak
85 disznót gyilkoltak meg a hadgyakorlaton.

Simicskó István érdemben nem válaszolt

A miniszter ugyanakkor jelezte, a Magyar Honvédség kiképzési rendszere több területen átalakult és annak részeként az egészségügyi szakkiképzések rendszere is megújult.

A Magyar Honvédség joggal büszke a Szövetségen belül és egyéb nemzetközi környezetben is rendkívül elismert egészségügyi szervezeti egységeire és a szolgálatot teljesítő katonái szakmai felkészültségére. A morális és etikai szempontok maximális figyelembevétele mellett minden lehetőséget megragadunk katonáink tudásának elmélyítésére, és — igazodva a nemzetközi viszonyokhoz, innovatív eljárásrendekhez — mindezt a jogi szabályozók teljes körű betartása mellett tesszük.

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik