Közélet

Mészáros Lőrincnél landolt egy auchanos vezető

Kiskereskedelmi vonalon jelentős erősítések figyelhetők meg Mészáros Lőrinc cégbirodalmában – a jeleket pedig az iparágban többen úgy olvassák, ebben a szektorban is nagyot akar domborítani Orbán Viktor kormányfő jó barátja.

A múlt hét írtunk arról a fél szakmát foglalkoztató hírről, hogy az Auchan nyáron váratlanul megvált az addigi terjeszkedési, illetve kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójától, Csűrös Alíztól. Róla az iparágban az terjedt el, hogy a Mészáros-birodalomba tart – ha ugyan még nincs ott. Férje, Csűrös Sándor az egyik legnagyobb Mészáros-cég, az R-Kord ügyvezetője tavaly tavasz óta. Egyébként a cikk megjelenése óta eltelt bő egy hétben sem érkezett cáfolat sem Mészároséktól, sem Csűröstől.

Így pedig felértékelődik egy másik, komoly auchanos múlttal rendelkező szakember leigazolása is.

Szikla Péter sokáig a francia hátterű hiperlánc beszerzési igazgatója volt, három éve elhagyta az Auchant. Onnan a 24.hu információi szerint Romániába, a Profi ottani leányvállalatához ment, de tavaly hazatért. És épp Mészáros Lőrinc céghálózatának egyik kulcsfontosságú vállalatának élére került.

Forrás: Youtube

Szinte napra pontosan egy éve, hogy megalapították Mészárosék a Herceghalmi Kereskedőház Kft.-t.

A kereskedőház a Mészáros-birodalom beszerző vállalata, vagyis Szikla igazán jól tudja hasznosítani tudását, kapcsolatait ennek a társaságnak az élén.

A herceghalmi cég a mezőgazdaságban, az építőiparban (legyen az mély- vagy magasépítés), valamint a vendéglátásban, szállodaiparban szerzi be az anyagokat és a szolgáltatásokat, márpedig a több mint száz cégből álló hálózat zöme ebbe a három iparágba tartozik. De a kereskedőház tevékenységi körei közé több mint öttucatnyi dolgot vett fel, egyebek mellett az élelmiszer, ital-, tejtermék-, tojás-, cukor-, kávé-, ruházat-, illatszer- és ruházat-nagykereskedelmet – így voltaképpen ki tudna szolgálni egy kiskereskedelmi láncot is.

Mivel tavaly novemberben alakult a cég, a lezárt pénzügyi beszámolójából nem lehet kideríteni, hogyan muzsikál (a 0 forint árbevétel és a 340 ezer forintos veszteség a nem egészen két hónapos működéssel magyarázható). Hiába kerestük a cég ügyvezetőjét, Szikla Pétert, nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre, sőt azokat feltenni sem volt módunk, ettől is elzárkózott.

Mészáros Lőrinchez tarthat az Auchan egyik volt fejese
Sokat tudhat az Auchanról és a kiskereskedelmi szektorról Csűrös Alíz, aki éveken át a francia hátterű üzletlánc kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója volt, ám júliusban a cég váratlanul megvált tőle. Férje az egyik fő Mészáros-cég, az R-Kord ügyvezetője. Orbán Viktor álma pedig, hogy a külföldi láncok dominanciáját megtörje.

Kiemelt kép: NurPhoto/Michal Fludra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik