Közélet

Kihúzta a gyufát a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesületnél

Közleményben ment neki a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület a Fidesz frakcióvezetőjének, Gulyás Gergelynek annak mecsetellenes nyilatkozata miatt.

Magyarországon nem lesz mecset

jelentette ki Gulyás a minap Bayer Zsolt műsorában, az Echo TV-n.

A műsorvezető a menekültkérdés kapcsán azt mondta, szerinte ott van a baj, ahol mecset van. Erre a politikus kijelentette: van olyan kezdeményezés, hogy ne legyen Magyarországon több mecset. „Egész egyszerűen világosan azt ki kell mondani, hogy a jelenlegi helyzetben mi úgy gondoljuk, hogy ez a saját biztonságunk szempontjából negatívumokkal járna. Sajnáljuk azt, aki ennek vesztese, de nem tudunk változtatni ezen az állásponton, mert ez nem csupán vallásszabadság kérdése, hanem egy ország biztonságának a kérdése is” – mondta Gulyás.

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület (MIJE) az MTI-n keresztül kiadott közleményében azt írja, hogy megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Gulyás Gergely az iszlám vallás közösségi gyakorlását nemzetbiztonsági kockázatként értékelte, és ennek kapcsán e jog gyakorlásának korlátozására utaló kijelentéseket tett, többek közt azt, hogy “Magyarországon nem lesznek mecsetek”.

A szervezet emlékeztetett arra, hogy Gulyás Gergely tavaly még jelenlétével tisztelte meg az iszlám magyarországi elismerésének 100. évfordulójára rendezett konferenciát. Most viszont számos nemzetközi egyezményben és európai uniós jogszabályban, továbbá az Alaptörvény VII. cikkében garantált szabadságjog korlátozására tett utalást. Ez utóbbi szerint a vallás szabadságához való jog magában foglalja azt is, hogy az adott vallást “akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa…gyakorolja vagy tanítsa”.

Az Alkotmánybíróság továbbá nemrég kimondta a hasonló korlátozást bevezető ásotthalmi rendelet alkotmányellenességét.

Hazánkban számos, mecsetként funkcionáló imaház működik, melyek szabadon látogathatók, így bárki meggyőződhet arról, hogy semmilyen radikalizáció nem folyik bennük – írja a MIJE.

Arra kérjük a döntéshozókat, hogy ne bélyegezzenek meg kollektíven közösségeket, a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyeket egyénileg kell kiszűrni. A MIJE jelezni fogja a hatóságoknak, ha ilyen személyekről szerez tudomást, de jogaink korlátozása ellen tiltakozni fogunk a megfelelő fórumokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik