Közélet

A Magyar Békekör elítéli Katalónia gyámság alá helyezését

A Magyar Békekör vasárnap elítélte a 7,5 millió lakosú Katalónia spanyol gyámság alá helyezését és védelmébe vette a katalán nép jogát az önrendelkezéshez - írták közleményükben.

Egyesületi bejegyzését követő első politikai tanácskozásán a Békekör visszautasította Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatát, miszerint a katalán-kérdés spanyol belügy.

A népek szabadsága nem belügy, hanem az ENSz Alapokmányában deklarált jog. Vajon a magyar kormány román belügynek tartja a székely autonómia kérdését és az erdélyi magyarság autonóm törekvéseit?

– kérdezik.

Nagyra értékelik Katalónia törvényes kormányának és parlamentjének erőfeszítését, hogy a Katalán Köztársaság békésen, tárgyalásos úton, demokratikus eszközökkel jöjjön létre, mindkét nép szabadságjogainak tiszteletben tartásával, az együttélés vagy az egymás mellett élés jegyében.

Lehetséges a kompromisszum egymás érdekeinek figyelembe vételével

– írják.

Mint fogalmaznak, az önrendelkezési jog nem csak a különváláshoz való jogot tartalmazza, hanem az együttélés és a másokhoz való csatlakozás jogát is, aszerint, hogy a nép mit akar.

A Magyar Békekör elválaszthatatlannak tartja az önrendelkezés jogát a békés együttműködés követelményétől. Arra kérik Spanyolországot és az Európai Uniót, hogy ne álljanak útjába a Katalán Köztársaságnak, hagyjanak fel a kettős mérce-politikával, ne csak egyesek önrendelkezési jogát ismerjék el, hanem minden népét és nemzetét, köztük a katalán népét is.

Feladta magát a volt katalán elnök
Besétált a belga rendőrségre Carles Puigdemont.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik