Közélet

Huszonhárman fulladtak a Földközi-tengerbe

Huszonhárom bevándorló holttestét emelték ki a Földközi-tengerből pénteken - közölte Facebook-oldalán az EUNAVFOR MED.

A Líbiával szemközti vizeken szerencsétlenül járt menekültek megsegítésére indított uniós művelet parancsnokságának közlése szerint 64 másik embert sikerült kimenteni egy süllyedő gumicsónakról.

Péntek hajnalban az EUNAVFOR MED egységei az olasz hatóságok által koordinált mentési műveletekben vettek részt. A Cantabria spanyol hajó két műveletben is részt vett. Az első műveletben 146 embert mentettek ki a tengerből. Ezalatt a hajó helikoptere folytatta a járőrözést a térségben, és azonosított egy másik süllyedő gumicsónakot, amelyről 64 embert mentettek ki és 23 holttestet emeltek ki a tengerből.

A Földközi-tenger nagy részén a mentési műveleteket összehangoló olasz parti őrség szerint pénteken mintegy 700 embert mentettek ki a tengerből hat művelet során.

Az olasz belügyminisztérium szerint 111 397 bevándorló és menekült érkezett az év eleje és október 31. között az országba, 30 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO) adatai szerint közel 150 ezer bevándorló és menekült érkezett Európába a Földközi-tengeren az idei év januárja és októbere között, és legalább 2826 ember halt meg vagy tűnt el a tengeren.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik