Közélet

Dicsekvően beszélt tettéről a New York-i merénylő

Nem mutatott megbánást a New York-i gázolás elkövetője, akit a hatóságok kihallgattak – értesült szerdán az NBC televízió. A tévé a nyomozásban részt vevő, de meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy a 29 éves üzbég elkövetőt, miután éjjel megműtötték, kihallgatta a rendőrség. Sayfullo Habibullaevic Saipov nemcsak nem bánt meg semmit, hanem

dicsekvően szólt a nyolc halálos áldozattal és 12 súlyos sebesülttel járó terrorakciójáról.Az NBC riporterei telefoninterjúban megszólaltatták Saipov egyik üzbég honfitársát, a Floridában élő Kobiljon Matkarovot. Matkarov azt állította, hogy jól ismerte Saipovot és semmi nem mutatott arra, hogy terrorcselekményre készülne.

Vidám fickó volt, szerette Amerikát. Állandóan jókedvű volt, állandóan mosolygott

– mondta róla. Matkarov hozzátette: Saipov nemrégiben elköltözött New Jersey államba és az Ubernél dolgozott.

Az első rendőri jelentések már kedden este jelezték, hogy Saipov Floridából elköltözött New Jersey államba, ahol Peterson városban élt, az ottani mecsetnek lett állandó látogatója. A kedd délutáni terrorakciót is egy New Jerseyben bérelt teherautóval követte el. Passaic településen bérelte a furgont, amellyel a New York-i Manhattanbe hajtott. Érvényes jogosítványa volt, amelyet New Jerseyben szerzett, majd később Floridában is érvényesítette.

Az FBI munkatársai a floridai Tampában nyomoznak, egy olyan házban, amelyet Saipovval hoztak kapcsolatba. Nem világos, hogy a férfi lakott-e ott, vagy valamelyik ismerőse.

MTI/EPA/Justin Lane

Vádat emeltek

A hét éve az Egyesült Államokban élő, üzbég származású 29 éves férfi ellen nyolc ember meggyilkolása és egy külföldi terrorszervezetnek, az Iszlám Államnak nyújtott támogatás miatt emeltek vádat. Joon Kim, manhattani főügyész szerint az első vádpont miatt maximálisan kiszabható büntetés az életfogytig tartó szabadságvesztés, míg a második vádpontért halálos ítélet is járhat.

A tíz oldalas vádirat tanúsága szerint Saipov jelezte, hogy nem kíván élni a hallgatás jogával, és a kórházban, ahol megműtötték – miután a merénylet elkövetésekor a rendőrök hasba lőtték – hosszas vallomást tett. Majd szerdán este tolókocsiban részt vett a manhattani bíróságon tartott első meghallgatáson is.

Elmondta, hogy azért választotta Halloween napját, mert azt remélte, a lehető legtöbb ember lesz az utcán.

Két hónapig készült a merényletre, eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn-hídon is és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében kanyargó kerékpáros úton is belehajt a tömegbe.

Saipov azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam fekete zászlaját.

A közösen vizsgálódó New York-i rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) eddigi információi szerint az üzbég férfit különösen az a videó ösztönözte a terrorakcióra, amelyben Abu Bakr al-Bagdádi, a terrorszervezet vezetője arra buzdította az Egyesült Államokban és másutt is élő muzulmánokat, hogy támogassák a terrorszervezet célkitűzéseit.

Előkerült egy videó a New York-i merénylőről
Menekülni próbált, miután nyolc embert megölt és tizenegyet megsebesített.

A vádiratban szerepel az is, hogy nyomozók az Iszlám Állam több ezernyi propaganda-anyagát – videókat, szórólapokat, fotókat – találták meg Saipov mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet is, amely azt mutatja, hogy az Iszlám Állam a foglyait lefejezi.

John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője újságíróknak azt mondta: minden jel arra mutat, hogy Saipov pontosan követte azokat az útmutatásokat, amelyek az Iszlám Állam közösségi médiájának csatornáin láthatók, és amelyek azt magyarázzák el, hogyan is kell terrortámadást végrehajtani.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO / ST. CHARLES COUNTY DEPT. OF CORRECTIONS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik