Közélet

Nem megy haza vallomást tenni a katalán miniszterelnök

De Brüsszelből szívesen válaszol a kérdésekre.

Bár a héten meg kellene jelennie a spanyol bíróság előtt Carles Puigdemont-nak, a katalán miniszterelnök nem fog hazatérni Belgiumból, hogy vallomást tegyen – közölte az egyik ügyvédje, Paul Bekaert. Ugyanakkor szívesen válaszol bármilyen kérdésre.

Puigdemont-t és több katalán kormánytag ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárást indított a spanyol ügyészség. A katalán miniszterelnök többedmagával Brüsszelbe utazott, ám keddig sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem fog menedékjogot kérni.

Puigdemont ügyvédje szerdán újságíróknak elmondta, hogy a politikus ellen egyelőre nincs letartóztatási parancs, ugyanakkor ha valóban nem jelenik meg a bíróság előtt, akkor változhat a helyzet, sőt, ez azt is megakadályozná, hogy a miniszterelnök elinduljon a december 21-re kiírt választásokon.

A spanyol legfelsőbb bíróság összesen tizennégy embert idézett be vallomástételre csütörtökre és péntekre, és ekkor fognak dönteni arról is, hogy valakinek börtönbe kell-e mennie.

(Reuters)

Kiemelt kép: MTI/AP/Olivier Matthys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik