Közélet

Az USA-ban radikalizálódott a New York-i merénylő

Sayfullo Saipov kapcsolatban állt az Iszlám Állammal is.

A nyolc halálos áldozatot követelő keddi New York-i merénylet elkövetője kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és az Egyesült Államokban radikalizálódott – erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerdán a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

A 29 éves üzbég származású férfi, akit Sayfullo Saipov néven azonosítottak a hatóságok, egy „megrontott, hitvány alak, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és az Egyesült Államokban radikalizálódott” – mondta Cuomo, és hozzátette: a merénylő „a magányos farkas modellje”.

Az amerikai hatóságok adatai szerint a merénylő az Egyesült Államokba érkezése után kezdett el informálódni az Iszlám Államról és az radikális iszlámizmusról – közölte a belügyi szervektől kapott tájékoztatása alapján, de más részleteket nem árult el a jelenleg is folyó nyomozásról.

A kormányzó hangsúlyozta, hogy a merénylet nem fogja elhinteni a terrorfélelmet a New York-iak körében.

Donald Trump amerikai elnök szerdai Twitter-üzenetében az amerikai külügyminisztérium vízumlottó rendszerét kárhoztatta, amelynek keretében az Egyesült Államokba érkezhetett a merényletet elkövető üzbég férfi.

„A terrorista az úgynevezett sokszínű vízumlottó program keretében jött hazánkba” –írta üzenetében, amelyben kárhoztatta Chuck Schumert, New York demokrata párti szenátorát, amiért támogatta a programot az amerikai kongresszusban. „Én érdemeken alapuló vízumprogramot akarok, nem a demokraták lottórendszerét. Sokkal szigorúbbnak kell lennünk” – írta az elnök.

A köznyelvben zöldkártyaprogramnak nevezett vízumrendszer keretében 1995 óta mintegy 50 ezer embert engedtek be évente az Egyesült Államokba a több millió jelentkezőből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik