Közélet

Nem kér menedékjogot a katalán miniszterelnök Belgiumban

Carles Puigdemont szerint súlyos hiányosságokkal küzd a spanyol demokrácia és egyelőre nem tudják garantálni számára az igazságos bánásmódot.

Keddi brüsszelben tartott sajtótájékoztatót Carles Puigdemont katalán miniszterelnök, miután több katalán kormánytaggal együtt elhagyta Spanyolországot és Belgiumba utazott. A spanyol állami főügyész hétfőn lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. Puigdemont úgy véli, hogy a főügyész nem igazságszolgáltatásra vágyik, hanem bosszúra.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette Katalónia függetlenségi deklarációját
A katalán parlament múlt pénteken szavazta meg a függetlenséget.

A katalán miniszterelnök kijelentette, hogy a spanyol főügyész által felhozott zendülési vádak nem állják meg a helyüket, és csak azt mutatják meg, hogy Spanyolország mindenre képes. Hozzátette, hogy azért utazott a katalán kormány több tagja is Brüsszelbe, hogy felhívják a figyelmet a Katalóniában uralkodó problémákra és arra, hogy a spanyol demokrácia súlyos hiányosságokkal küzd.

Nem fogom erőszaknak kitenni a katalánokat.

Puigdemont elmondta, hogy a körülmények hatására olyan cselekvési tervet dolgoztak ki, amellyel elkerülhetők az erőszakos események, „mert a béke és a párbeszéd mindig is a katalán emberek és a katalán kormány sajátja volt”.

MTI/AP/Olivier Matthys

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem kér menedékjogot Belgiumban. Arra kérdésre, hogy milyen feltételek között lenne hajlandó visszatérni Katalóniába, Puigdemont azt válaszolta, hogy csak abban az esetben, ha garantálják számukra az igazságos bánásmódot. A politikus úgy látja, hogy a legjobb módja annak, hogy elmondhassák mit gondolnak az, ha európai állampolgárként Brüsszelben tartózkodnak.

A katalán kormány másik fele a miniszterelnök-helyettes vezetésével továbbra is otthon marad és a kormány legitim tagjaként dolgoznak tovább.

Sosem hagytuk el a kormányt. Mi több, folytatni fogjuk a munkánkat.

Puigdemont kijelentette: nem fognak elmenekülni az igazságszolgáltatás elől, de politikai eszközökkel le fogják győzni. Támogatni fogják a december 21-ére kiírt választásokat és el fogják fogadni annak az eredményét, ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy Spanyolország is így fog-e tenni.

„Nem kérek semmit a belga politikusoktól” – zárta a sajtótájékoztóját a katalán miniszterelnök.

Kiemelt kép: MTI/AP/Olivier Matthys

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik