Közélet

Trump volt kampánymenedzserét azzal vádolják, hogy összejátszott az oroszokkal

Pénteken történt az első vádemelés az Egyesült Államokban a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás ügyében. Ma derült ki, hogy Paul Manafortnak, Trump korábbi kampánymenedzserének és Manafort üzleti partnerének, Rick Gatesnek kell bíróság elé állniuk, mert a nyomozás szerint közvetve összejátszottak az oroszokkal. A két férfi önként adta fel magát.

A Hill arról ír, Manafort és Gates a majdani forradalom előtti ukrán kormánytól (Viktor Janukovics megbuktatott, erősen Moszkva-párti elnök) kapott dollármilliókat, hogy lobbizzon. A pénzt persze nem egyenes úton kapták, hanem olyan offshore államokon keresztül, mint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint a Seychelle-szigetek. Ezért pénzmosás az egyik fő vád ellenük.

Donald Trump amerikai elnök szombat óta nagyon dühösnek tűnik, aminek jó szokása szerint Twitteren ad hangot, azt írva, hogy a demokraták boszorkányüldözése az egész.

Robert Mueller, a vizsgálat irányításával megbízott különleges ügyész, aki korábban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója ezzel nem fejezte be a nyomozást. A közeljövőben várhatóak még hasonló lépések. Az oroszok és az oroszokkal összejátszással vádolt amerikaiak is tagadják a vádakat.

A vádiratot teljes egészében, természetesen angolul itt olvashatja:

Manafort-gates Indictment Filed and Redacted by Elliot on Scribd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik