Közélet

Meghalt egy 14 éves modell egy 12 órás divatbemutató után

Életét vesztette egy tinédzser orosz modell egy kimerítő, 12 órás divatbemutatót követően Kínában.

A The Siberian Times beszámolója szerint a 14 éves Vlada Dzjuba a kifutón esett össze még múlt héten kedden egy sanghaji rendezvényen.

A kórházban kiderült, hogy a lány krónikus agyhártyagyulladásban szenved, amit súlyos kimerültség súlyosbít. Két napig volt kómában, majd meghalt. 

A fiatal modell állítólag nem mert orvosi segítséget kérni, de az orosz törvények szerint kiskorúkat legfeljebb heti 3 órában lehet dolgoztatni.

A kínai jogszabályok ennél megengedőbbek, de különleges engedélyhez kötik a 16 éven aluliak foglalkoztatását, és előírják azt is, hogy biztosítani kell a fiatalok tanuláshoz való jogát. A The Siberian Times úgy tudja, hogy Dzjuba korábban többször is rosszul lett a kifutón.

Sajtóhírek szerint biztosítás hiányában nem is kezelhették volna kórházban, függetlenül attól, hogy három hónapos kontraktust írt alá egy neves kínai modellügynökséggel.

A hírportál szerint a fiatal lányt “rabszolgaszerződéssel” foglalkoztatták, fizetésének a legnagyobb részét elvonták különféle kifogásokkal, és egészségbiztosítása sem volt, ezért nem fordult időben orvoshoz. A modellkedés miatt iskolai tanulmányait is félbeszakította.

A lányt alkalmazó ESEE Model Management a közösségi médiában együttérzését fejezte ki a családnak, hozzáfűzve, hogy a sanghaji divathét október 18-án, hat nappal Dzjuba megbetegedése előtt véget ért. Ők azt állítják, hogy a lány egy másik, hozzájuk nem köthető eseményen lett rosszul.

Zheng Yi, a cég vezérigazgatója a Global Times című lapnak arról beszélt, hogy a fiatal modell a szerződésben rögzített napi nyolc órát dolgozott a halálát megelőző két hónapban Kínában.

Dzyuba 16 különböző munkát végzett el az utóbbi két hónapokban, melyek közt rendszeresen szünetet tartott. Munkáinak a többsége maximum nyolc órát vett igénybe. A terhelése moderált volt a többi modelléhez képest

– nyilatkozott.

A közleményt ismertető angol nyelvű kínai hírportál, The Global Times az orvosokra hivatkozva azt írta, hogy a lány vérmérgezésben halt meg, több létfontosságú szerve is felmondta a szolgálatot.

A haláleset ügyében vizsgálatot indított a kínai rendőrség és a Sanghaji Divathét is. Vizsgálják az ügyben az orosz közvetítőcég, a szentpétervári Smirnoff Models esetleges érintettségét is.

Vlada Dzjuba 178 centiméter magas volt, amikor 12 évesen manökenkedni kezdett anyja biztatására, aki egy permi divatmagazin főszerkesztője. Tizennégy évesen utazhatott először önállóan külföldre, és első útja Kínába vezetett, ahol általában 14-18 éveseket keresnek manökennek.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik