Közélet

Lelépett a katalán elnök

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és feloszlatott kormányának néhány tagja Brüsszelbe utazott hétfőn - adta hírül több katalán újság is.

Az El Periódico értesülései szerint a katalán politikusok belga vezetőkkel találkoznak, amit Amadeu Altafaj, a katalán kormány brüsszeli külképviseletének szintén menesztett vezetője szervezett meg.

A La Vanguardia című napilap pedig úgy tudja, a katalán politikusok délután sajtótájékoztatót is tarthatnak a belga fővárosban.

Lázadással és zendüléssel vádolják a leváltott katalán kormányt
Büntetőeljárás megindítását kezdeményezik.

A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Carles Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, a szenátustól kapott felhatalmazás alapján felmentette a katalán kormányt.

Fotó: Europress/AFP PHOTO/LLUIS GENE

A politikus nem jelent meg pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap a VTM flamand közszolgálati televíziónak azt mondta: Belgium valószínűleg politikai menedékjogot adna Carles Puigdemont leváltott katalán elnöknek, ha kérelmezné.

A La Libre Belgique című helyi napilap szerint a flamand politikus kijelentése ellentétben áll Charles Michel belga kormányfő mérsékelt, a felek között párbeszédet sürgető álláspontjával.

Belga sajtóhírek szerint Carles Puigdemont néhány napja elképzelhetőnek nevezte, hogy szükség esetén menedékkérelmet nyújt be valamelyik európai ország nagykövetségén.

Minden azon múlik, folyik-e majd vér Barcelona utcáin
Simán lehet, hogy polgárháború lesz majd Spanyolországban, de ez lenne a legrosszabb lehetőség. A katalán függetlenség most olyan, mint a Soros-terv.

Kiemelt kép: Europress/Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ajánlott videó

Olvasói sztorik