Közélet

Lázadással és zendüléssel vádolják a leváltott katalán kormányt

Büntetőeljárás megindítását kezdeményezik.

Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a spanyol állami főügyész a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

José Manuel Maza hétfőn Madridban tartott sajtótájékoztatóján döntését azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot. A kereseteket a spanyol központi büntető illetve a legfelsőbb bírósághoz nyújtják be.

Miután pénteken megszavazta Katalónia függetlenségét a katalán parlament, Spanyolország szombaton reggel megszüntette a katalán autonómiát és átvette a hatalmat a katalán kormány felett. A spanyol kormány hivatalos közleménye szerint mostantól Katalónia irányítása Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes kezében lesz. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök korábban már bejelentette, hogy feloszlatják a regionális parlamentet és új választásokat írnak ki december 21-ére.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, amit a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és amit a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni, ez pedig több helyen erőszakba torkollt. A népszavazáson a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták, akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá.

Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon, a várakozásokkal ellentétben azonban a függetlenség kinyilvánítása akkor elmaradt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/LLUIS GENE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik