Közélet

A CEU még várhat, de a Hejlungcsiangi Kínai Orvoslási Egyetemmel megállapodott a kormány

Újabb Magyarországon is oktató külföldi egyetemmel született megállapodás. Szijjártó szerint meg lehet felelni a törvénynek.

Nemzetközi szerződést írtak alá a Hejlongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további magyarországi működéséről hétfőn Budapesten. Az aláírás után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Kína és Magyarország együttműködése soha nem volt olyan jó, mint most, és a kapcsolataik egyik legfontosabb pillére az oktatás.

Kína és Magyarország stratégiai átfogó partnerségi megállapodást kötött májusban, és Magyarországnak az az érdeke, hogy a szoros együttműködés fennmaradjon a világ egyik legerősebb gazdaságával rendelkező országával. Kiemelte, Magyarországon az oktatási rendszer minden szintjén biztosított a kínai nyelvű oktatás, itt van a Konfuciusz-intézetek regionális központja, és regionális összehasonlításban a legtöbb ilyen intézet is.

Kitért arra, hogy a Hejlongcsiang Egyetemnek már 2010 óta van kihelyezett tagozata a Semmelweis Egyetemen (SE), a kínai intézmény – amely már 50 éve működik – komoly szakmai elismertségnek örvend.

Szijjártó elmondta, az új felsőoktatási törvény értelmében öt olyan egyetem van Magyarországon, aminek további itteni működéséhez kormányközi megállapodásra van szükség. Most a második ilyen megállapodást írták alá, ezúttal a kínai kormány felhatalmazása alapján Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának vezetőjével.

Szerinte az a tény, hogy már a második külföldi egyetem magyarországi működéséről kötöttek magállapodást, bizonyítja, hogy igenis lehetséges megfelelni a törvényben foglalt kritériumoknak, amik minden hasonló egyetemre vonatkoznak. A megegyezéshez kell szándék és jóindulat – tette hozzá.

Mi lesz a CEU-val?

Kérdésre közölte: minden Magyarországon működő külföldi egyetem esetében akkor kötnek kormányközi megállapodást, amikor megegyeztek minden kérdésben. Remélhetőleg a CEU esetében is eljutnak addig, hogy megköthetik a megállapodást, most a szakmai vizsgálat időszaka zajlik, és ha ennek kedvező az eredménye, akkor nagy lépést tehetnek a megállapodás aláírása felé.

Hszü Mej, Hejlongcsiang oktatási hivatalának elnöke azzal indokolta a megállapodás jelentőségét, hogy a kétoldalú kapcsolatok alapja a kulturális és oktatási együttműködés. Évek óta együttműködnek az SE-vel, és ez az együttműködés emelkedett most magasabb szintre.

(MTI; Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik