Közélet

Der Spiegel: Orbánék két dologban tudnak megegyezni

A német hírportál a csehországi és ausztriai választásokkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A „Populisták a visegrádi országokban — Brüsszel félelme az új keleti blokktól” című írásában Markus Becker kiemelte, Andrej Babis csehországi választási győzelme miatt azért aggódnak Brüsszelben, hogy egy jobboldali populista tömb keleten elmélyíti az Európai Unió megosztottságát, esetleg Ausztria támogatásával.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szavait idézve hozzátette, hogy

Szlovákia Európa-párti sziget a régióban, az ország a visegrádi csoport legkisebb tagja, és az utolsó, amelyet nem jobboldali populisták vezetnek.

Die Welt: Orbán átlépett egy határt
Die Welt című konzervatív német lap a kormányfő október 23-i ünnepi beszédével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

Kiemelte, hogy Sebastian Kurz ausztriai választási győzelmével a visegrádi négyeket Ausztria is erősítheti, és mindez rosszkor jön az EU számára, mert az Európai Bizottság a holland és francia jobboldali populisták választási veresége révén esélyt lát a mélyreható reformok elindítására. Ugyanakkor egyáltalán nem illene bele ebbe a képbe egy kelet-európai fundamentális ellenzékiség, például a migránsok igazságos elosztása ügyében.

Azonban Kaczynski, Orbán és Babis gyakran már egymás között is csak két dologban tudnak megegyezni: nem akarnak migránsokat, és akarják az EU pénzét

– tette hozzá a Spiegel Online szerzője, felidézve, hogy a visegrádi csoport három tagja a negyedik tag, Lengyelország tiltakozása ellenére támogatta Donald Tusk megerősítését az Európai Tanács elnöki tisztségében.

Hozzátette, a visegrádi országok a napokban még egy számukra igazán fontos ügyben sem tudták megőrizni egységüket: Szlovákia és Csehország támogatta, Lengyelország és Magyarország elutasította a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításáról több éves vita után kidolgozott megállapodást.

Orbán Viktor: Óriási nyomás volt rajtam
A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt a múlt heti EU-csúcsról, a Soros-dokumentumokról és arról, hogy milyen volt Junckerrel vacsorázni.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Ajánlott videó

Olvasói sztorik