Közélet

1956: Szanyi Tibor idézőjelbe tette az ünnepet

A szocialista politikus a meglincselt ávós fényképével emlékezett meg.

Egy meglincselt ávós fényképét osztotta meg Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője október 23. alkalmából,

„Ünnephez” közeledvén…

kommentárral, ami a legnagyobb jóindulattal is arra enged következtetni, hogy a politikus nem tartja megemlékezésre méltónak az 1956-os forradalmat.

Hasonló következtetésre jutott a 444 újságírója is, akinek a cikkére újabb bejegyzésben válaszolt Szanyi (szerinte az újságíró „olvasni és eligazodni képtelen”). Leszögezte: „ünnepeljük a szabadságért, valamint a szocializmusért kiálló embereket, azaz ‘56 tényleges hőseit”, de nem ünnepeljük „az ordas gyilkosokat, bármelyik oldalon is álltak”, „a lincselő csőcseléket”, „a náci restaurátorokat”, „a vérengző szovjeteket” és „a tétlen felelősöket sem”.

A szocialista EP-képviselő a bejegyzéssel természetesen muníciót adott a kormánypártoknak is – Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy mindez bizonyíték arra, hogy Szanyi esetében „a közvetlen eszmei közösségvállalás a diktatúra állampártjával és a forradalom eltiprásával ma is fennáll”. Azt mondta: ez az álláspont összeegyeztethetetlen a rendszerváltozás utáni demokratikus jogállam alapértékeivel.

Gulyás szerint

a rendszerváltozás egyik nagy erkölcsi adóssága, hogy ahelyett, hogy a magyar szociáldemokrata hagyományok éledtek volna újjá, az 1956-os forradalmárok vérében és hazaárulásban fogant MSZMP jogutódja, az MSZP lett a demokráciában is a baloldal vezető ereje.

Azt is hozzáfűzte: ha az MSZP már valóban nem azonosul a forradalom saját jogelődje általi elárulásával, és ma már a független demokratikus jogállam pártján áll, akkor Szanyi a forradalom holnapi évfordulóján már nem lehet az MSZP tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik