Közélet

Megvan, mennyi nyugdíjprémiumot ad a kormány idén

A 101. kis kormányinfón Lázár János felsorakoztatta tényeit és elmondta véleményét mindenről: végre tudni, mennyit kapni a nyugdíjasok a kormánytól, miről is hadovált a CEU rektora és az amerikai követség ügyvivője, mit forral Soros György, mi lesz a kéménysepréssel, kútfúrással, útépítéssel, na meg továbbra is szabad lesz-e kifütyülni rendezvényen szónokló politikust.

Megint Kormányinfót tart Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, már 101-edszerre. Az egészet azzal kezdte, miként fog lezajlani október 23., majd rátért a Brüsszelben tanácskozó kormányfők ügyére. Orbán Viktor a kettős mérce ellen tiltakozott itt: szerinte “amit szabad nyugaton, azt tiltják keleten”. Érdekes, hogy az egész térséget említi, holott az autoriterbe hajló magyar és lengyel kormányt támadják csak, a cseheket vagy szlovákokat nem.

Ukrán nyelvtörvény: A magyar kisebbség melletti kiállást kérte az EU-s tagtársaktól Orbán Brüsszelben, Ukrajnát pedig a kisebbségeket hátrányos helyzetbe hozó törvény hatályon kívül helyezését kérte. Szóba került az is, milyen volt a különvacsora Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel, Lázár csak ennyit mondott:

Megkérdeztem, jó volt a vacsora.

Nyugdíjasok: őket is megtámogatja a kormány (így a választások előtt). Novemberben sor kerül a nyugdíjkorrekcióra.

Kap a 2,8 millió nyugdíjas nyugdíjprémiumot is, a kiegészítés 20-23 ezer forint között lesz, lesz Erzsébet-utalvány is. 27+30 milliárd forintba kerül ez majd a költségvetésnek. A 2,4 százalékos várható infláció miatt január 1-től a szokásos 3 százalékos nyugdíjemelés is jön majd.

Az utalványokat a Magyar Posta fogja kivinni, ahogy tavaly: “Hajrá posta!” – mondta Lázár.

Migráns: Lázár bevándorlózott is egyet, sorolta hány millió muszlim él Franciaországban és a környező államokban. Lázár azzal foglalkozott ezután, hogy nem foglalkozik azzal, melyik nyugati ország hogy hív be afrikai migránsokat, a lényeg, hogy Közép-Európa elutasítja a betelepítést, a migráció megszervezését.

Soros: Csak ekkor tértünk rá Soros Györgyre, aki az alapítványainak adta vagyona egy részét, “a migránsok importjának meglesz az anyagi fedezete” – üzent a hazai civil szervezeteknek. Mondta ezt a pletykák szerint a sorosozásból kiábrándult miniszter. Sorolja az összeesküvéseket, hogyan utaztatták a migránsokat 2015-ben Macedóniából a magyar határra.

Paks 2.: az Európai Bizottság szerint megéri a bővítés. Ezzel lezárult a vita, hogy megéri-e a kapacitás fenntartása. 7-9 százaléknyi profitot fog termelni “a magyar adófizetők befektetett pénze”. Az erőműprojekt minden jogszabályi feltételnek megfelel az EU szerint, ezzel egy négyéves szakasz végére értünk Lázár szerint.

Földet a gazdáknak: Az Alkotmánybíróság nagyon fontos döntést hozott szerinte a programról. Nem kell megsemmisíteni a vonatkozó törvényt, a szerződések jogszerűek. Az Ab szerint szabályozni kell, mi a befolyó pénz pontos sorsa, illetve a Natura 2000-es területek eladása is megalapozott volt, bár ott fenn kell tartani e földek védelmi szintjét. A szocialistákkal ellentétben úgy adtak el állami vagyont, hogy azt nem szétlopták – veregette meg kormánya vállát a miniszter.

Felsőoktatási törvény: január 1-re változott ugyebár a határidő, amíg teljesíteni kell a törvény által kiszabottakat. A CEU rektora által elmondottakra is reagált (tiltakoztak a módosítás ellen): ideje lenne eldönteniük, mit szeretnének. A CEU rektora nem akart megállapodni a magyar kormánnyal, hanem világszintű politikai kampányt indított Magyarország lejáratására. A CEU-t kapkodva szétverni akaró kormány nevében Lázár a fairséget kérte számon a Közép-európai Egyetemet. A CEU az első négy hónapban nem mutatott hajlandóságot a tárgyalásokra szerinte, bár azt kifelejtette, hogy az illetékes minisztérium nem volt hajlandó leülni az egyetem képviselőivel. Végül Michael Ignatieff rektor kapott még egyet:

A CEU rektora egy bukott liberális politikus, aki politikát akar csinálni az ügyből.

Michael Ignatieff rektor. Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Czeglédy Csaba “elhíresült baloldali bűnöző” ügyében az Európai Bizottság segítségét kéri majd Lázár. Czeglédy cégének Gyurcsány Ferenc volt cége, az Altus is anyagi segítséget nyújtott, és a dologban EU-s pénz is van, ezért fordulna Lázár Brüsszelhez.

Kéményseprés: “Minden ember felelős saját magáért“, nem tudnak mindenkire vigyázni. Lázár szerint ezért nem lesz kötelező a kéményseprés. Mindenesetre ingyenes lesz, mindenkinek rendelkezésére áll. A fűtési rendszert azért nem vizsgálják, ha új, mert a tervező biztosan felelősségteljesen tervezi meg e rendszereket. Mindezek gyorsító, de “felelősségerősítő” intézkedések.

Amerikai nagykövet szavai: Nagyon kéne amerikai nagykövet, mert az ügyvivő “a tücsök és bogár” rovatba tartozó dolgokat beszél. Lázár úgy kezdte, nem akarja kommentálni David Kostelancik szavait, majd hosszú perceken át kommentálta. Az a baj szerinte, hogy nem beszélik a nyelvünket, nem látják a naponta százszámra megjelenő kormányellenes cikkeket (azt kifelejtette, hogy a vidéki független sajtó megszűnt létezni). Arról nem is beszélve, mennyit bántja Orbán Viktort az amerikai sajtó. Később arról beszélt, nincs pénze, nem is fektet sajtóba, és eleve az ő városában is többen olvassák az ellenzéki médiumokat. A sajtóviszonyok szerinte biztos fontosak, de a választók vannak olyan okosak, hogy tudják, kire szavazzanak. Az amerikai-magyar viszonyokat pedig nem fogja megterhelni, amit Kostelancik mondott. Magyarországon az összes hatóságnak a törvényeknek megfelelően kell amúgy működnie, reméli, hogy a médiahatóság is így működik.

Világörökség: Törvénymódosításra készül a kormány, hogy fokozottan védje az ilyen területeket. Állami elővásárlási jog lesz az ilyen területeken történő kereskedelmi építkezésekre.

Kútfúrás: Óriási, parttalan viták vannak arról, mennyi vizet és honnan lehet kikapni a földből. “Az amerikai ügyvivőt is megnyugtathatja” ez a vita, erősödik az országban a demokratikus vita kultúrája – mondja a humoránál lévő miniszterelnökségi miniszter. Mindenesetre a 80 méteres fúrásmélység “elesett”, azon megy a marakodás, milyen mélyre lehessen szabadon kutat fúrni.

Napszámosok/közmunkások: Az agrárkamara növelné a napszámosok bérét a mezőgazdaságban. A másik változás az lenne, hogy aki dolgozni akar, ne a közmunkába irányítsák, hanem napszámos munkákra. 175 ezer közmunkás van most, jövőre is garantálja a kormány ennek fedezetét.

napszámos (Array)
napszámos (Forrás: Fortepan)

Digitalizáció: az Európai Bizottság nem örült annak, hogy a net áfáját 5 százalékra csökkentsék. Márpedig Lázár szerint lépéshátrányban van Európa, ami 2020-ra tervez minden uniós háztartásba szélessávú netet. Bezzeg Magyarországon ez már 2018-ra megvalósulhat. Erre most mintegy 170 milliárdot költ a kormány.

Ázsiai vendégmunkások: Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt arról, hogy a munkaerőhiány miatt ázsiai vendégmunkásokat kell behívni majd. Lázár szerint Scheer többet nyilatkozik, mint amennyit a cégével foglalkozik. Ráadásul durva bérverseny van Nyugat-Európával. Ezt a modellt “el kell felejtenie az igazgató úrnak”, azért ne hozzon pakisztáni vagy bangladesi munkavállalókat, hogy ne kelljen annyi bért fizetnie. “Abszolút felbosszantott, mert hülyeségeket beszél, és nem jellemző rá” – fokozta Lázár, aki szerint az őszi meleg miatt történhetett ez.

Feneketlen-tó, lakópark: A XI. kerületi ingatlan, ahova nem feltétlen átláthatóan terveztek lakótömböt építeni, üresen áll, az nem gond, ha az állam eladja. Egyelőre vizsgálja a Kehi, van-e bűncselekményre utaló jel. Úgy tudja Lázár, a kerületi önkormányzatnak is vannak tervei, nem biztos, hogy a nagyarányú beépítés megvalósulna. Ez ellen a környéken lakók is tiltakoznak. “Már elkaszáltunk mindenkit, akit el kell” – felelte Lázár arra, lesznek-e még személyi konzekvenciák.

Fütty az ünnepen: A Veszprém Megyei Napló egyik olvasója kérdezte, mikor intézi már el a kormány, hogy ne zavarja meg senki a nemzeti ünnepeket. Lázár János szerint a rendőrség civilizáltan és kulturáltan lép fel, megelőzi a megzavarást. De egy ilyen “politikus nemzet” esetén nem lehet megtiltani a demonstrációt, a tilatkozásnak és a támogatásnak is helyet kell biztosítani, elválasztva. Egy politikusnak pedig el kell viselnie, ha fütyülnek a beszéde közben, “ez a szakmával jár” – zárta véleményét.

Tücsök és bogár: 4000 milliárd forintos közlekedésfejlesztési program lesz; elektronikus közbeszerzés is lesz; ingyenes védőoltások jönnek (pl. bárányhimlő); a MÁV végre bevételt termel, jövőre akár 12 milliárdot is fordíthat adósságcsökkentésre (most 54 milliárd az adósságállománya); a pedofilok és szexuális bűnözők kémiai kasztrálása nincs napirenden, de Lázár elképzelhetőnek tartja; Navracsics Tibort kiváló hazafinak tartja.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik