Közélet

Závecz: Orbánra veszélyes a magabiztos Fidesz

A kormányfő is sajátjai ellustulásától tart leginkább - mondja a ZRI Závecz Research ügyvezető igazgatója.

A Népszavának Závecz Tibor azt mondja, harminc éve foglalkozik közvélemény-kutatással, több pártnak is dolgozik, de soha, senki nem is utalt rá, hogy milyen eredményt szeretne látni.

Nyugodtan leírhatja: Isten engem úgy segéljen!

A megbízónak és a kutatónak is érdeke, hogy az adat a valós helyzetet tükrözze.

A közvélemény-kutatás bizalmi műfaj, ami nem engedi meg a manipulációt. Ha valaki ilyesmire vetemedne, nem élne meg a piacon.

A pártpreferenciák mindig a nyilvánosságnak készülnek, de más esetekben a megrendelőtől függ, mit tesz közzé, mit nem, erre nincs ráhatásuk, azt nem lehet senkitől elvárni, hogy kötelezően nyilvánosságra hozzon egy által fizetett felmérést, amiből hátránya származhat.

Az ellenzéki recept ugyanaz

Az MSZP szerinte feleslegesen ugrott neki a Mediánnak. A szocialisták a biztos pártválasztóknál kimutatott támogatottságukat kevesellték, aminek egyelőre nincs is túl nagy jelentősége, hiszen nagyon alacsony a biztos pártválasztók aránya, az adatok legfeljebb orientálnak.

A szocialisták akkor kezdhetnek el igazán aggódni, ha a parlamenti választás közeledtével növekedésnek indul a biztos pártválasztók tábora – ami óhatatlanul bekövetkezik –, és ennek nem lesz pozitív jele a népszerűségükben.

Egy aktuális felmérésnél nagy kihívás kiszűrni, ki nyilatkozik őszintén politikai preferenciáiról. Egy gyors, aktuális állapotokról készített telefonos felmérésnél erre nincs lehetőség. Hitelesebb, de drágább, amikor személyesen veszik fel az adatokat.

Szociológusként, programozó matematikusként a társadalmi folyamatok érdeklik, a politikacsinálás nem. Ha mégis az ellenzék tanácsadója lenne, a szocialistáknak azt javasolná, a belső viták helyett a nyilvánosság elé csak tartalmi kérdésekkel álljanak. Szerinte a recept minden ellenzéki pártnak ugyanaz, meg kell találniuk, és következetesen végigvinni azt a témát, ami leginkább megfelel az arculatának.

Megtévesztő a magasság

A Fidesz ugyan toronymagasan vezet, de a politikailag aktív választók 40 százaléka határozottan kormányváltást akar. Ez egy nagyon megosztott csoport, de a Fideszben él a félelem, hogy – ha pártlistákon nem is – az egyéni körzetekben ugyanarra a jelöltre szavaznak.

Ha a Fidesz kellően sok egyéni körzetben veszít, akkor elveszítheti a választást is.

A többség elküldené Orbánt, mégis jelentős a Fidesz előnye
3,5 millió magyar akar kormányváltást. 2,6 millió szavazna újra bizalmat a Fidesznek.

Závecz Tibor ezzel is magyarázza, hogy a Fidesz szeretné „felfűteni” a saját táborát, meg azzal, hogy négy éve a párt szimpatizánsainak kétharmada biztosra mondta, hogy elmegy szavazni. Most ez az arány csak 52 százalék, vagyis a „toronymagas vezetés” megtévesztő lehet.

A Fidesznek nem sok esélye van új szavazók megnyerésére, de a régieket egyben tartaná.

Nekik szólnak a Soros-elleni kampányok is, amelyek nem többek politikai marketingfogásnál.

 

Az, hogy ez mire elég, jövő tavasszal derül ki, mert a kormánypárti szavazótábor el is kényelmesedhet, amíg nem lát olyan ellenzéki pártot, amely miatt veszélyben éreznék a Fidesz győzelmét. Most azt érzik, hogy nekik mindig minden sikerül, „én nem is kellek a sikerhez”. A Fidesz több mint 11 éve a legnépszerűbb párt,

a fideszes szavazók több mint tizenegy éve, minden egyes hónapban meghallgatják a hírekben, hogy pártjuk áll az első helyen. Közben kétszer is kormányra kerültek. Elvesztettek ugyan pár időközi választást, de számukra ez csak apró kisiklás volt. Ha nincs győzelemre esélyes kihívó, akkor a választóik miért törnék magukat?

Szerinte Orbán Viktor pontosan tudja, hogy a 2018-as választás még nem lefutott, manapság ezért beszél arról, hogy az elfáradás és a kényelmesség a legnagyobb Fideszre leselkedő veszély.

Orbán Velencén: Rendben van a választási győzelem
A miniszterelnök arról állítólag nem beszélt, hogy meglesz-e a kétharmad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik