Közélet

Kuncze: Orbán elérte a Mariana-árok fenekét

Kuncze Gábor (Kuncze Gábor)
Kuncze Gábor (Kuncze Gábor)
Az SZDSZ egykori elnöke nem lát esélyt sem a kormányváltásra, sem arra, hogy ő visszatérjen a politikai életbe.

A The Budapest Beaconnak Kuncze Gábor azt mondja, jelenleg nincs olyan vezető, akit az ellenzék kiállíthatna, hogy „íme itt van, ha ránk szavaztok, ez az ember lesz Magyarország miniszterelnöke”. Amíg ezt az embert nem találják meg, addig nincs sok esély a kormányváltásra. Olyan vezető kellene, aki az elmúlt 28 év politikai csatározásaiban nem nagyon érintett, és aki mögött sikeres életút áll.

Tudja, de nem mondja

A fejében van egy ideális miniszterelnök-jelölt, de nem árulja el, ki az. Botka Lászlót szerinte megpuccsolhatták, de a visszalépése után sem lát esélyt a közös listás indulásra, mert

a pártok nem számolnak azzal, hogy a végtelenségig nem rángathatják a saját szavazóikat. Az nem megy, hogy elmesélem a saját szavazóimnak, miszerint a többi mind hülye, ezért rám kell szavazni, és majd mi egyedül megmutatjuk, majd a választás előtt három hónappal azt mondom nekik, hogy ezekkel a hülyékkel én összefogok, te pedig szavazz ránk. Ez történt 2014-ben. Az nem volt valódi összefogás.

Szerinte a közös listánál jobb a koordinált indulás, életképesnek tartana egy választási pártot az Együtt, a PM, az LMP és a Momentum részvételével.

Szerinte már nem kell komolyan venni, hogy a Momentum nem köt választási szövetséget.

A Momentumot már nem kell komolyan venni. Ha létrejön az Új Pólus, a Momentum pedig önállóan indul, lehet, hogy utóbbi egy százalékot sem kap. (…) Mostanra azonban az vált az egyetlen lényeges programpontjukká, hogy negyven évvel később születtek, mint én. Ez azonban nem érdem. (…) Nagyon nagy hibát követtek el azzal, hogy generációs párttá tették magukat. Ha még mélyebbre megyünk a Momentumnál, még rosszabb a helyzet…

Kuncze szerint csak értékalapúan lehet, érdemes politizálni.

A Momentum politikusai azonban fölkészületlenek, amit nagyképűséggel palástolnak. Lehet 2022-re fókuszálni, nem szövetséget kötni. Az LMP bejuthat így is, és négy évig építi magát majd tovább, a Momentum meg parlamenten kívüli pártként 2022-re stabilizálhatja magát, de ez a kormányváltás föladásának stratégiája.

Nincs sok esélye a kormányváltásnak, de – hogy megszólaljon belőlem a sportoló – nem kellene teljesen föladni. Majd ha lefújták a meccset, akkor.

Etikaóra – bojkott

A választás bojkottja erkölcsileg hasznos lenne, de nem tartja reálisnak, mert az LMP és a Momentum nem állna be a sorba, hiszen részleges bojkottnál jóval több szavazatot kapnának. Kuncze szerint az MSZP nagy bajban van, a szocialisták nagyon erősen a megszűnés útjára léptek, lehetővé tették, hogy jövőre a DK megelőzze őket. Az MSZP szavazói inkább a DK-hoz, mint az LMP-hez mennek. Neki nincsenek politikai ambíciói, az elmúlt hetekben is megkeresték azzal, hogy vállaljon politikai funkciót, de nem, és arra a kérdésre, hogy fog-e vállalni, azt mondja, hogy egy politikus soha ne mondja, hogy soha, de mai tudása szerint nem.

Ha azt gondolom, hogy új embereknek kell jönniük, akkor legjobb, ha ezt magamon is gyakorlom.

Etikaóra – Őcsény

Ami Őcsényben történt, az egészen borzalmas. Szörnyű. Tájkép arról, hogy hová juttatta Orbán Viktor ezt az országot. Ne tévedjünk: az Orbánék által 2010 óta vitt politika vezetett ide. (…) Az emberek befolyásolhatóak. Ha a politika abba az irányba terelte volna a közvéleményt, hogy Magyarország védi a határait, de embernek tekintjük a menekülőt, és segítünk neki mindenben, amiben tudunk, akkor most Magyarország egy más ország lenne.

Kuncze elismeri, több mélypontja is volt – megszólalásait tekintve – Orbán miniszterelnökségének, de az, hogy “megvédte az őcsényi félpogrom elkövetőit”

ez a Mariana-árok feneke volt Orbán Viktor számára.

Volt, amikor csak röhögött azon, hogy a miniszterelnök piásan hülyeségeket mond, énekel, de amit Őcsényről mondott, az más minőség.

Vallástan – történelem

Erdő Pétertől is többet várt volna, ha már kereszténynek tartja magát. A bíboros szerinte azért hárította el a kérdést, hogy ne kelljen elmondania a kormányfőével ellentétes véleményét,

mert az egyház a politika szolgálólánya, és nem kíván konfrontálódni a kormányzattal. (…) Az a gond, hogy nem meri elmondani a véleményét, mert akkor szembe kellene mennie a hatalommal.

Őcsény: Az egyházak nem értenek egyet Orbánnal
A katolikusok nem nyilatkoznak, a többi egyház viszont elítélte az erőszakot.

Kuncze szerint nem meredek, hogy Bokros Lajos lefasisztázta a Fideszt, csak azért berzenkedik mégis ellene, mert a Fidesz még nem tart ott, mint a XX. századi fasiszták, bár arra “megyeget”.

Bokros fasiszta csőcseléknek nevezte az Orbán-kormányt
A MoMa elnöke elfogadhatatlannak tartja Erdő Péter "megfutamodását".

Neki nem esik jól Orbán Viktor összehasonlítása az 1934-es Mussolinival.

Az a bajom, basszuskulcs, hogy szeretném azt hinni, miszerint minden córesz ellenére ez egy viszonylag normális ország, amelynek a kormánya talán mégsem fasiszta. Amikor viszont hallom Bokrost fasisztázni, akkor magamban egyetértek vele, aztán ez a hülye énem – amelyik azt szeretné, hogy mégiscsak normális országként működjünk – mindig leveri rajtam ezt, aztán a végén nincs jó kedvem attól, hogy Bokros fasisztázik. Szóval az agyam túljár az eszemen.

Korábbi párttársaival (Haraszti Miklós, Kőszeg Ferenc) ellentétben ő nem tartana elfogadhatónak semmilyen együttműködést a Jobbikkal Orbán leváltásáért. Még szakpolitikai ügyekben sem.

Ekkora árokugrás nincs a politikában.

Etikaóra – távolugrás

Bár mostanság a Fidesz még a Jobbikon is túltesz, de ebből még nem következik, hogy a Jobbik értékrendjét és gondolkodásmódját legitimálni kellene.

A választók jelentős része ezt nem tolerálná. A jobboldalon van két párt: egy nagyon nagy és egy kisebb. A demokrata pártoknak ki kellene használni, hogy a jobboldalon megoszlanak a szavazatok. Egységesen még akár le is lehetne győzni mindkettőt.

Kuncze szerint a politikai hasznosság nem írhatja fel az erkölcsöt, morálisan elfogadhatatlannak tart bármilyen alkut a Jobbikkal, az erkölcsi szempont a fontosabb.

Ezt a határvonalat nem szabad átlépni. Amikor 2002-ben Jean-Marie Le Pen bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába, a demokratikus baloldal fölszólította szavazóit, hogy a demokratikus jobboldali Jacques Chiracra szavazzanak.

Vonának pár évig még dolgoznia kell azon, hogy ő elhiggye neki, a Jobbik egy szélsőségektől mentes, demokratikus jobboldali párt.

Vona: Orbán ellen nem számít, ki a jobb- és ki a baloldali
Nyílt levelet írt a Jobbik elnöke az általa tisztelt baloldali honfitársainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik