Közélet

Eleve veszteségesnek tervezték a felcsúti kisvasutat

A most nyilvánosságra került pályázatban évente tízezer utassal számoltak.

Kiperelte és közzétette az Átlátszó a felcsúti kisvasút pályázatát, amellyel Mészáros Lőrinc focialapítványa 600 millió forint EU-s támogatást kért és kapott a kormánytól. A portál már tavaly kikérte a dokumentációt a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, de a tárca nem adta ki. Az Átlátszó pert indított, ám az első tárgyalás előtt néhány órával megkapta az iratanyagot.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által benyújtott projektjavaslat egy 225 oldalas megvalósíthatósági tanulmány, amely évente tízezer utassal számol, ez a március elejétől október végéig tartó nyolc hónapos üzemeltetési időszakban nagyjából napi 41 utast jelent. Ezt az utasforgalmi adatok alapján teljesítik is, tavaly 30 219, idén június végéig 18 314 utassal.

Azt írják, a projekt célja nem csupán a kisvasútépítés, hanem a turisztikai kínálat bővítése. Kitérnek arra, hogy a kisvasút valószínűleg veszteséges lesz, de azzal számolnak, hogy újabb látogatókat, így többletbevételt hozhat a felcsúti stadionnak, az alcsúti arborétumnak és a szállodának, amit szintén a Mészáros Lőrinc vezetése alatt álló alapítvány üzemeltet.

A tanulmány szerint a kisvasút üzemeltetése és karbantartása átlagosan évi 7 millió forintba kerül, és 5-6 millió forint bevételt hoz, de az alapítvány, amely 2011 óta 14 milliárd forint TAO-támogatást kapott, képes fedezni az évi 1,5-2 millió forint veszteséget. Ám az Átlátszó emlékeztet arra is, hogy azt alapítványtól augusztusban kapott adatok szerint 2016-os indulása óta már 4,1 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút, a hiány így nagyobb a tervezettnél.

A tervek arról szóltak, hogy a kisvasút „mozgó tanösvény” lesz, amely interaktív eszközökkel mutatja be a térség természeti és kulturális értékeit, ám nem tudni arról, hogy ebből bármi megvalósult volna, az utasok egyelőre nem kapnak ismereteket a vonaton utazás közben.

A projekt összköltségét bruttó 1,15 milliárd forintban állapították meg, elszámolható költségként 857 millió forintot tüntettek fel, ennek 70 százaléka a kormány által megítélt 600 millió forint uniós támogatás. Mivel a közbeszerzési törvény értelmében 75 százalék támogatási arány alatt nem kell közbeszerzést kiírni, az alapítvány három cégtől kért és kapott ajánlatot. A nyertes a legolcsóbb, 783,9 millió forintos ajánlatot adó Swietelsky Vasúttechnika Kft. lett, amelynek öt alvállalkozója között ott volt a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik