Közélet

Cápajelmezes férfit büntettek meg először az osztrák burkatörvény alapján

Egy újonnan nyílt, McShrak elektronikai üzletet reklámozott az a fiatal férfi, akit elsőként büntettek meg Ausztriában, az úgynevezett burkatörvény alapján, ami tiltja az arcot takaró ruházat nyilvános viselését.

A fiatal férfit a Bécs belvárosában, a McShrak új üzlete előtt igazoltatták a rendőrök. Megkérték, hogy vegye le a cápajelmez fejrészét, mire ő azt kérte, hagyják nyugodtan végezni a munkáját. A rendőrök nem hagyták annyiban az ügyet, feljelentették a férfit. Ha a bíróság is bűnösnek találja, a bírság összege akár 150 euró (kb. 46 ezer forint) is lehet.

Ausztriában október elején lépett életbe egy új törvénycsomag, amelyik tiltja a burka, pontosabban az arcot takaró ruházat viselését, illetve ingyenmunkára kötelezi az országban menedéket kérőket.

Az osztrák sajtó arról ír, hogy a reklámkampányt szervező, Warda Network nevű cégnél egyelőre nem tudják, hogy teljesen leállítják-e a jelmezes akciókat. Eugen Prosquill igazgató szerint, szomorú lenne, ha ezt kellene tenniük.

A rendőrség elismerte, hogy a kollégáik odafigyelnek a burkatörvény betartatására, ezért vették komolyan, amikor lakossági bejelentést kaptak a cápajelmezes férfiról. De jártak már el kerékpáros ellen is, aki sállal takarta el az arcát.

(via DW)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik