Közélet

RMDSZ: Nincs hasonlóság a katalánok és a székelyföldi magyarok között

A román államon belül szeretnének kulturális vagy regionális autonómiát – mondta Kelemen Hunor.

Egyáltalán nem lehet egyenlőségjelet tenni a katalán függetlenségi törekvések és a székelyföldi autonómiaigény közé, ahogy azt a szakadár törekvések európai térhódításától tartó román média sugallja – erről az RMDSZ elnöke beszélt pénteken Aradon.

Kelemen Hunor az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésekre érkezett a városba, ahol román újságírók kérdezték arról, mi a szövetség hivatalos álláspontja a „Katalónia és Székelyföld között fennálló hasonlóságról”.

A politikus kifejtette: nincs ilyen hasonlóság, mert a katalánok sosem állították magukról, hogy kisebbség lennének, nincs anyaországuk, ők nemzetnek nevezik magukat. Ezzel szemben a romániai magyarok, amikor kulturális vagy regionális autonómiát javasoltak, azt a román államon belül tervezték megvalósítani, sosem beszéltek elszakadásról, elkülönülésről, ezt csak a román média értelmezi másként.

„Mi mindig leszögeztük, a közös országunkban, parlamenti eszközökkel, párbeszéddel próbáljuk kivívni azokat a jogokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megőrizhessük nemzeti önazonosságunkat szülőföldünkön. Tehát nincs hasonlóság. Persze, mindenki azt mond, amit akar, mindenkinek alkotmányos joga nevetségessé tenni magát, de ehhez nem tudunk segédkezet nyújtani” –közölte Kelemen Hunor.

Hozzátette: azt reméli, hogy a spanyol és a katalán politikusok tárgyalóasztalhoz ülnek és megegyeznek, mert az erőszak sosem hozott tartós megoldást. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik