Közélet

Közismert magyarok állnak ki az emberséges társadalomért

Attól tartanak, hogy önpusztító folyamatokhoz vezet az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása.

Közös petíciót hirdetett az emberséges társadalom védelmében Beer Miklós váci megyéspüspök, Veiszer Alinda és Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezetők, Hajós András zenész és Gégény István, a keresztény SZEMlélek blog főszerkesztője. Azt írják: olyan országban akarnak élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekeznek megoldani.

A kezdeményezők nyilvánvalóan az Őcsényben történtekre utalnak, amikor emlékeztetnek: az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hova vezet az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása. „Olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok” – írják.

Leszögezik: „mindannyiunk közös érdeke, hogy megvédjük hazánkat, hogy a határainkat ellenőrizzük, hogy tudjuk, kik jönnek hozzánk, kikkel osztjuk meg az életünket. Ugyanígy közös érdekünk, hogy megvédjük az emberséges társadalom határait.” Szerintük az emberséges társadalom intézményét az elmúlt napokban olyan támadás érte, „amely ellenreakció nélkül önpusztító folyamatok sorát eredményezheti”.

Azt írják: aki aláírja petíciójukat, az velük együtt elkötelezi magát, hogy „saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik