Közélet

Kósa Lajos hétfőtől miniszter

Kora délután teszi le esküjét a Parlamentben.

A Magyar Közlönyben múlt hétfőn megjelent, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet szerint hétfőtől Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Így a volt frakcióvezető felel a kormány és a megyei jogú városok önkormányzatai között létrejött együttműködési megállapodásokban meghatározott, és azokhoz kapcsolódó feladatok végrehajtásáért és koordinálásáért. Helyettese a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János.

Szeptember 20-i meghallgatása után Kósát az Országgyűlés gazdasági bizottságának kilenc kormánypárti tagja találta alkalmasnak a poszt betöltésére, az MSZP-s és jobbikos tag elutasító szavazata mellett.

A megyei jogú városok fejlesztéséről szóló Modern Városok programnak mintegy 250 projektje van, a rendelkezésre álló uniós és hazai forrás csaknem 3400 milliárd forint. Kósa szerint a programot jól előkészítették, de „most jön a munka dandárja”.

Kinevezéséről a miniszter azt mondta: Orbán Viktor azt szeretné, ha egy kézbe kerülne a program irányítása, mert jelenleg több tárcának is együtt kell működnie a városokkal a lebonyolításban.

Hétfőn kezdődik az Országgyűlés négynapos ülése, ennek elején, a napirend előtti felszólalások után tehet miniszteri esküt Kósa Lajos. Mivel az újdonsült minisztert Gulyás Gergely váltja a Fidesz-frakció élén, neki le kellett köszönnie a törvényalkotásért felelős alelnöki tisztségről. Utódjának Hende Csaba volt honvédelmi minisztert javasolják, róla szintén még hétfőn, az interpellációk előtt szavazhatnak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik