Közélet

Orbán Viktor és az MSZP is gratulált Merkelnek

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Facebookon gratulált Angela Merkel kancellárnak újraválasztása alkalmából  – számolt be az MTI.

A miniszterelnök azt írta magyarul és németül, hogy

Budapest gratulál. 

A Magyar Szocialista Párt is gratulált Angela Merkel vezető pozíciójához közleményében. Mint írják, személyében olyan ember tudott újra – negyedszer – győzni a választáson, aki elkötelezett az egységes, erős és demokratikus Európa mellett.

Angela Merkel megint kancellár lesz, de jobb eredményre számítottak
Története során először a szélsőséges hangoktól sem mentes AfD is bejutott a német szövetségi parlamentbe. Azt még nem tudni, hogy a negyedik kancellári ciklusát megkezdő Merkel uniója kivel alakít kormányt, de az biztos, hogy számukra így is csalódást keltő eredmény született.

Az MSZP gratulált a testvérpártjának, az SPD-nek is a tisztes helytálláshoz, ami ezúttal a második helyhez volt elég. És bár a sajtó az idegenellenes AfD előretörésétől lesz hangos, érdemes szem előtt tartani, hogy a német választók több mint négyötöde szavazott demokratikus, Európa és a szolidaritás iránt elkötelezett pártokra – tették hozzá.

Németország kormányának és ellenzékének ismét olyan vezetői lesznek, akik nyíltan kritikusak Orbán Viktorral és a Fidesz demokrácia- és Európa-ellenes politikájával szemben.

– közölték.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson, de támogatottsága nagymértékben csökkent, és a koalíciós társé, a szociáldemokrata párté (SPD) történelmi mélypontra süllyedt, a Bundestag harmadik számú ereje pedig a parlamentbe újonnan bekerülő AfD – mutatták ki az urnazárás utáni első eredménybecslések.

A német választásokról bővebben itt olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik