dpatop - German chancellor Angela Merkel partakes in the opening of the project "Book Tower" at the Vogelsang hall in Stralsund, Germany, 8 September 2017. Some 1000 school children of the city read as many books as the tower of the Jakobi church is tall: 68 meters. That requires more than 7000 books, which will be read throughout the school year. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa
Közélet

Merkelt megint paradicsomokkal üdvözölték

24.hu
24.hu

2017. 09. 08. 20:22

Ismét paradicsommal dobáltak Angela Merkel egy választási gyűlésén, a pénteki rendezvényen a német kancellárt szállító autót találták el.
Korábban a témában:

A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Wolgastban a helyi rendőrség tájékoztatása szerint nagyjából 150 ellentüntető jelent meg a Merkel vezette jobbközép CDU választási gyűlésének helyszínén. A rendezvényt eredetileg szabadtéren akarták megtartani, de a rossz idő miatt áthelyezték egy csarnokba, ahová az ellentüntetők nem tudtak bemenni. Így a bejáratnál gyülekeztek, sípolással és kiabálással fogadták a kancellár konvoját.

A többi között azt harsogták, hogy “Tűnj el!”, és megdobálták az autóját paradicsommal.

Két nappal korábban, Heidelbergben a CDU szabad téren tartott választási gyűlést, így akkor az ellentüntetők magát a kancellárt tudták megdobálni. Egy paradicsom el is találta.

A szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampány egyik jellegzetessége, hogy Angela Merkel választási gyűléseit ellentüntetők igyekeznek megzavarni – emelte ki egy pénteki elemzésében a Die Welt című lap. A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU más vezető politikusainak gyűlésein ilyesmi nemigen fordul elő.

A demonstrálók elsősorban a kancellár menekültpolitikáját bírálják, akcióik valószínűleg összehangoltak. A CDU Szászország tartományi szervezetének főtitkára, Michael Kretschmer a Die Weltnek elmondta: az is előfordul, hogy ellentüntetők gyűlésről-gyűlésre követik a kancellárt, ezt jelzi például, hogy a különböző helyszíneken ugyanazok az autók tűnnek fel.

A hangos tiltakozás CDU-s választási gyűléseken új jelenség Angela Merkel pártelnökségének 2000-ben kezdődött történetében. Korábban viszont mindennapos volt a heves összetűzés, a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években a kampányok sokkal durvábbak voltak

– mondta a Die Weltnek Erwin Huber, a CSU korábbi elnöke.

German chancellor Angela Merkel buys Serbian plums and local tomatos from the vegetable salesman Hans-Christian Oehlckers at the Fruit trade "Oehlckers Daskow", at the market place in Barth, Germany, 8 September 2017. Photo: Stefan Sauer/dpa
Fotó: Europress

Rámutatott, hogy míg régen baloldaliak tüntettek a CDU/CSU ellen, most elsősorban a pártszövetségtől jobbra álló erők szimpatizánsai demonstrálnak.

Felidézte: Merkellel ellentétben más kancellárjelöltek nem egyszer felvették a kesztyűt. Például az 1980-ban indított kancellárjelölt, a CSU-s Franz Josef Strauss patkányoknak és a náci rezsim propagandaminisztere, Joseph Goebbels legjobb tanítványainak nevezte az ellentüntetőket, és beszédeit a testőrök által tartott esernyők védelmében kellett elmondania, hogy ne találják el a pódium felé hajított paradicsomok és tojások.

Helmut Kohl kancellár sem mindig finomkodott, és a kilencvenes évek elején egy rendezvényen a biztonsági embereknek kellett lefogniuk, mert neki akart rontani az ellentüntetőknek, akik megdobálták tojással.

Angela Merkel viszont általában nem reagál, legfeljebb néhány ironikus megjegyzést tesz, és a megszokottnál hangosabban beszél. Erwin Huber szerint ez megfelelő stratégia.

Merkel a visszafogott stílusával személyesen is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy sokáig nem fordultak elő ilyen jelenetek a választási kampányokban, így példakép funkciója is van, és nagyon negatív visszhangja lenne, ha elkezdene visszaszólogatni az ellentüntetőknek

– mondta a CSU-s politikus.

A Die Welt hozzátette: Merkel magatartását az is nagyban befolyásolta, hogy az NDK-ban, egy diktatúrában nőtt fel, így a legfontosabb értékek között tartja számon a szólás és a gyülekezés szabadságát. Több nyilatkozatában és interjújában ki is jelentette, hogy a tiltakozásokkal együtt kell élni, mert ez a demokrácia.

Szerdán a szászországi Torgauban, ahol különösen sok ellentüntető jelent meg gyűlésén, elmondta, hogy aznap hivatalában fogadta a venezuelai ellenzék képviselőit. Hozzátette: ők nagyon boldogok lennének, ha olyan szabadon fejezhetnék ki a véleményüket, mint a torgaui demonstrálók.

A kancellár pénteken, mecklenburg-elő-pomerániai kampánykörútjának strasburgi állomásán hírportálok beszámolói szerint élesen bírálta a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot a gyűlései megzavarása miatt. Mint mondta, megrendülve tapasztalja, hogy az AfD szerint sípolással és kiabálással elő lehet mozdítani Németország ügyeit.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.