Közélet

Törvénnyel titkolnák el a tao-pénzeket

Az új adóeljárási törvény tervezetébe eldugott mondat biztosítaná, hogy a közpénz útja rejtve maradjon.

Az Index szúrta ki a tételmondatot a salátatörvényben, amely véleményezésre már megjelent a Kormány.hu-n. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a javaslat célja nemes, egyszerűsíti az adózást, segíti az adózókat. A több mint 130 oldalas tervezet szabályozza, milyen hosszú lehet egy adóellenőrzés, mekkora lesz az adóbírság, mit csinálhat a NAV az adószámmal. Ezek között bújik meg a 3. rész 128. § (5). pontja, amely kimondja, hogy

közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az (1) bekezdésben meghatározott adótitoknak minősül.

Ez a mondat biztosítaná, hogy a tao-pénzek ügyében az állam ne veszítsen többé adatigénylési pereket – írta az Index. Bár Orbán Viktor szerint a társasági adókedvezményt közpénznek tartani kommunista beidegződés, mert a vállalkozók saját pénzüket adják annak, akinek akarják, ezt a bíróságok másként ítélték meg. Többször is kimondták, hogy a sportcsapatoknak juttatott tao-pénz nyilvános adat.

Az új törvénnyel a kormány ezt írná felül, a tao-támogatás adótitoknak minősülhetne, ha egyébként közérdekű adat is. A TI magyarországi ügyvezető igazgatója, Martin József Péter szerint egy ilyen törvénymódosítás sértené az Alaptörvényt, amely szerint alapjog a közérdekű adatok megismerése.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője, Péterfalvi Attila azt mondta, a tervezet kétségtelenül megfordítja az adótitok és közérdek eddigi törvényes viszonyát. Azt, hogy a nemzeti vagyonnal gazdálkodó cégek mennyire korlátozhatják a nyilvánosságot adótitokra hivatkozva az Alkotmánybíróságnak kell eldöntenie, de a mondatnak az a része, a „közérdekből nyilvános adat” megismerhetőségét felülírná az adótitok, jogi nonszensz.

A legtöbb tao-támogatás egyébként évek óta a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál landol, de az elszámolásokat évek óta nem adják ki, noha eddig minden bíróság kimondta, hogy a tao-pénzek is közpénznek minősülnek.

Irdatlan pénz a látványsportokra: 415 milliárdot öltek bele Orbánék
Évről évre nő az öt látványcsapatsportnak jutó taotámogatás összege: tavaly százmilliárd forint bevételről mondott le az állam a javukra – derül ki a 24.hu-nak megküldött adatokból.
orban-felcsut(210x140).jpg (Array)
Orbán: Nem engedtük összekeveredni a sportot meg a politikát
A miniszterelnök szerint a közpénzt nem politikusok osztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik