Közélet

Juncker felsorolta Orbánnak, mit ajánlott fel az EU

Reagált az Európai Bizottság elnöke a levélre, amiben a magyar miniszterelnök a határvédelemre fordított pénz felét kérte.

Válaszlevelet küldött az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Orbán Viktornak, aki múlt heti levelében azt kérte a bizottságtól, fizessék meg annak az összegnek a felét, amelyet Magyarország az elmúlt években határvédelemre fordított.

Orbán nagyon azt akarja, hogy az EU fizessen a határvédelemért
Írt is egy levelet az Európai Bizottság elnökének

A Politico által megszerzett válaszlevélben Juncker felsorolta az összes segítséget, amelyet a bizottság az elmúlt időszakban nyújtott, illetve felajánlott Magyarország számára. A főbiztos emlékeztette a magyar miniszterelnököt, hogy 2015-ben elutasította, hogy a többi tagállam 54 ezer menedékkérőt vegyen át Magyarországtól, és visszaadta azt a csaknem négymillió eurónyi forrást, amit a bizottság előre kifizetett Magyarországnak.

Juncker azt is felrótta, hogy a bizottság három alkalommal, összesen 6,26 millió euró értékben tett elérhetővé rendkívüli segélyt Magyarországnak, amely ennek nagy részét nem hívta le. Ugyanakkor Magyarország továbbra is hozzáfér az EU belső biztonsági alapjából a részére határvédelemre elköltött összeghez, ami a 2014-2020-as költségvetési ciklusban több mint 40 millió eurót tesz ki.

Nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Magyarország minden évben a GDP-je több mint három százalékát kitevő uniós támogatást kap, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban. Egyben jelezte: a szolidaritás kétirányú utca, és nem egy tál, amiből ki lehet válogatni a határvédelmet, és ott lehet hagyni a közösen elfogadott áttelepítési megállapodást.

Jelezte ugyanakkor: ha Magyarországnak további konkrét, sürgős pénzügyi segítségre van szüksége a külső határvédelemhez, a bizottság kész gyorsan megvizsgálni a kérést, és az uniós jogszabályokkal összhangban hozzájárulást nyújtani a megerősített határvédelemhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik