Közélet

Nézőpont: Magabiztosan vezet a Fidesz

Nem történt változás a pártversenyben a nyár során, a Fidesz-KDNP augusztusban is megtartotta magabiztos előnyét, míg az ellenzék támogatottsága stagnált – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet 2000 fő személyes megkérdezésével készült pártpreferencia-kutatása alapján nem történt változás a nyár során a pártok támogatottságában. Augusztusban – harmadik hónapja változatlanul – a teljes felnőtt népesség 30 százaléka támogatta a kormánypártokat. A Jobbik szimpatizánsi tábora 11 százalékos, az MSZP-tábor a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki, míg a DK 4, az LMP és a Momentum pedig 2 százalékon áll. Az Együtt, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt és a Kétfarkú Kutya Párt tábora egyaránt 1 százalékos, a Párbeszéd viszont augusztusban sem érte el a mérhetőségi szintet.

kép: Nézőpont

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP 43 százalékon áll. A Jobbik a listás szavazatok 22, míg az MSZP 12 százalékát érné el. A DK ezúttal 7, az LMP és a Momentum 5-5, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt 2-2, a Liberálisok pedig 1 százalékon állnak.

Az őszi politikai szezonkezdet a Nézőpont szerint veszélyes lehet a Jobbik számára, Vona Gábor nyugdíjasokra tett kijelentése ugyanis a nyugdíjasok mellett pártja szimpatizánsait is megosztja. Más kérdés, és erre a kormányközeli közvélemény-kutató nem tért ki, hogy a Fidesz telefonos és e-mailes kampányt indított, amelyben a nyugdíjasokat “informálja” arról, hogy mit mondott róluk Vona Gábor.

A Nézőpont Intézet pártpreferencia-felmérés mellett készült 1000 fős telefonos kutatása alapján a teljes felnőtt népesség körében tízből hatan (60 százalék), a nyugdíjasok körében tízből heten (72 százalék), de még a Jobbik szimpatizánsai körében is tízből közel négyen (38 százalék) úgy vélik, sértő a nyugdíjasokra nézve Vona Gábor nyilatkozata.

Módszertan: A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása (pártpreferencia-kutatás) 2017. augusztus 1-18. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék. A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása (Vona Gábor nyugdíjasokra tett kijelentése kapcsán) 2017. augusztus 22-24. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik