Közélet

500 rabot végzett ki az Iszlám Állam

Legalább ötszáz rab holttestét találták meg két tömegsírban az iraki hadsereg tagjai a Moszul közelében fekvő Badus börtönének közelében - jelentette pénteki közleményében az iraki egyesített hadműveleti parancsnokság.

A kormányerők az észak-iraki területek – köztük Tell-Áfár – visszafoglalására indított offenzívájuk során találták meg a két sírt.

A rabokkal nagy valószínűséggel a dzsihadisták végeztek azután, hogy 2014 júniusában elfoglalták a börtönt.

Badust az iraki hadsereg márciusban foglalta vissza a szélsőségesektől a Moszul felszabadítását célzó ostrom keretében.

A pénteken talált tömegsírok nem az elsők, amelyeket az iraki erők Badusban és annak környékén találtak: ugyanitt márciusban iraki félkatonai egységek is egy tömegsírra bukkantak, amelyben az iszlamisták által megölt több száz ember holttestére akadtak.

Az Iszlám Állam feltámadhat hamvából
Még véget sem ért az Iszlám Állam elleni háború, de már elvetették magvát egy következő dzsihadista felkelésnek. Elemzés.

A börtön elfoglalását követően a dzsihadisták mintegy 1500 szunnita elítéltet engedtek szabadon, és egy ENSZ-jelentés szerint mintegy hatszáz síita rabot öltek meg.

Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei, akik egyre kisebb területeket tartanak ellenőrzésük alatt Szíriában és Irakban is, eretneknek tartják a síitákat, ezért támadásaik során a felekezethez tartozó civileket sem kímélik.

Az iraki kormányerők eközben sikeresen áttörték az Iszlám Állam védelmi vonalait és benyomultak az ostromlott Tell-Áfár központjába – közölte pénteken Jahja Raszúl dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője.

Ryan Dillon amerikai ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Tell-Áfárban a dzsihadistákat teljesen bekerítették az iraki erők.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik