Közélet

Polt nem válaszolhat arra, hogy kapott-e a családja kedvezményes hitelt

Sajnos ezt a jogszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé.

A legfőbb ügyésznél érdeklődött Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, az Együtt politikusa arról, hogy családtagjai, így lánya, Polt Petra és felesége, Polt-Palásthy Marianna, akik az Magyar Nemzeti Bank munkatársai, éltek-e a jegybank által nyújtott kedvezményes munkáltatói hitellel.

Egy hónapja írtuk meg, hogy Matolcsy György jegybankelnök barátnője, Vajda Zita még MNB-alkalmazottként vett a budai Naphegyen egy lakást, amit a jegybank 32,2 millió forintos jelzálogjoga terhel. Kedvezményes munkáltatói kölcsönt kapott, amihez földi halandó nem juthat hozzá, ezen havonta 20-30 ezer forintot nyer, összesen csaknem másfél millió forinttal van beljebb.

Arról pedig egy hete írtunk, hogy személyesen Matolcsy György döntött arról, hogy Polt Péter kisebbik lánya az idén állást kapjon a jegybanknál, ahol a legfőbb ügyész mostani felesége, Polt-Palásthy Marianna személyügyekért felelős igazgatóként dolgozik.

Az Együtt elnökségi tagja, Spät Judit nemrég arról beszélt, hogy az egyébként is jól kereső jegybanki vezetők akár ötmillió forintot is spórolhatnak az intézményben osztogatott kedvezményes lakáscélú munkáltatói kölcsön révén.

Ennek kapcsán tette fel írásbeli kérdését Polt Péternek Szabó, aki arra is kíváncsi volt, hogy ha a legfőbb ügyész családtagjai kaptak kedvezményes hitelt, mennyit, milyen futamidőre, milyen kamattal és költségekkel.

Válaszát a legfőbb ügyész azzal indította, hogy eddig is eleget tett, és ezután is eleget fog tenni alkotmányos kötelezettségének, ami szerint az országgyűlési képviselők kérdéseire válaszolnia kell. Ám rámutatott arra, hogy ezt csak a feladatkörébe tartozó ügyek kapcsán köteles megtenni. Szerinte Szabó kérdése ennek a követelménynek nem tesz eleget, az ugyanis a Magyar Nemzeti Bank tevékenységével kapcsolatos.

Tehát mivel kérdése nem érinti a feladatkörömet, a jogszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé, hogy arra érdemi választ adjak

– zárja válaszát Polt.

Korábban Juhász Péter, az Együtt elnöke elfogadhatatlannak nevezte a független intézménynek számító jegybank és ügyészség közti ilyen jellegű összefonódást. Szerinte nem várható el, hogy a legfőbb ügyész elfogulatlanul döntsön a jegybankot érintő korrupciós ügyekben, ha „a teljes Polt-családot Matolcsy György finanszírozza az adófizetők pénzéből”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik