Közélet

Lévai Anikó: Viktor szerint a férfilélek mélységeit nem tudom megérteni

A Képmás Magazin még 2012 áprilisában készített interjút a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval. Akkor nagyon keveseknek adatott meg, hogy olvashassák a beszélgetést, ugyanis online nem, csak nyomtatásban jelent meg.

A Képmás Facebook-oldala azonban nemrég azzal a hírrel jelentkezett, hogy már a honlapjukon is elérhető a beszélgetés. Így természetesen, hiába öt éves az interjú, örökérvényű, szemlézzük is.

Rögtön az interjút felvezető lead miatt is érdemes:

Amikor Lévai Anikó a reggeli futásból hazaérkezve ajtót nyitott, még hihettem volna, hogy a miniszterelnök kedvenc desszertjéről vagy a népszerűség árnyoldalairól fogunk beszélgetni. Az összetekert veteményágyás-alaprajzokkal és mezőgazdasági szakkönyvekkel telepakolt íróasztal, ami mellett a nappaliba menet elhaladtunk, azonban már jelezte, hogy nem egy habkönnyű „fitneszinterjú” következik.

Még ha nem is habkönnyű „fitneszinterjú” ez, Lévai azzal kezdte, heti ötször fut, kollégistakora óta fut reggelente. Nem a kondi miatt, így tud gondolkodni a legjobban.

A gyerekek is korán mennek, ki úszni, ki angolórára. Meghajtom őket. A hét és fél éves Flóra téli hajnalokon fogadkozik, hogy ő nem lesz ilyen „gonosz anyuka”, és szerinte egyébként is az úszás nyári sport, télen korcsolyázni kell.

A lánytól egyébként – mesélte anyja – egyszer megkérdezték az óvodában, mit dolgozik Lévai Anikó. Virágot ültet, bevásárol, főz, mos, takarít. „És apukád?” „Ő nem dolgozik” – válaszolta. „Hát, mit csinál?” „Beszélget.”

Lévai állítja, újra meg kell tanulnunk, hogy nem lehet lazítani. Szerinte csak álom, hogy egyre jobban fogunk élni, egyre többet tudunk költeni, fogyasztani, és kevesebbet kell majd érte dolgoznunk. Nő a nyugdíjkorhatár, vissza kell fognunk a fogyasztást gazdasági és környezetvédelmi okokból is.

Rendszeres rádióhallgató, ugyanis közben tud főzni, takarítani, esetleg vasalni, ott hallotta, hogy valaki úgy fogalmazott a hitelfelvételről, azért tette, hogy másoknak imponáljon, olyan dolgokra költött, amire nem is volt szüksége. Erre azt mondta, „más vágányra kell állítani az életünket, főként a gyerekeink életét.”

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elindításakor az volt az álma, hogy sikeres működés esetén 20-25 év elteltével bezárhatják az egészet, nem lesz rájuk szükség. „Ehhez képest nagyobb szükség van a segítségre, mint bármikor.” Ennek pedig az az oka szerinte, hogy a védőhálót jelentő család sokat gyengült.

A saját családjára rátérve arról beszél, hogy higgadt és racionális a családi problémák kezelésében, amíg a férje, Orbán Viktor haza nem ér, onnantól jólesik, hogy átadja a felelősség egy részét. „Egyébként sok gyereket könnyebb nevelni, mint egyet vagy kettőt”, állítja.

Majd újra Flóra lányukról beszélve elmeséli, hogy olyan gyors agya van, mint az apjának. 2012-ben azt mondta Gáspárról, önálló keresettel rendelkező profi futballistaként írta le, aki által ismeri a legújabb zenei vagy öltözködési irányzatokat, a mozikba kerülő filmeket, a legjobb szórakozóhelyeket, „még akkor is, ha nem járok szórakozni.”

Lévai Anikónak két lánytestvére és négy lánya van, arra a kérdésre, hogy könnyen boldogult-e fiús anyaként, azt mondta:

A négy lány nevelése talán kevesebb nehézséget okozott, mint a Gazsié, Viktor szerint a férfilélek mélységeit nem tudom megérteni. De szerencsére van neki apja is, és vele nagyon mély a kapcsolata, így amikor elkezdett kamaszodni, szinte észrevétlenül vette át a nevelését.

A miniszterelnök felesége beszélt még az interjúban halálról, Istenről, dicséretekről és főzésről is, érdemes elolvasni a teljes beszélgetést. A végén elmondta, egyszer szeretne visszaköltözni vidékre gazdálkodni.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik