Közélet

Észak-Korea vagy nagyon amatőr, vagy nagyon rafinált

Észak-Korea véletlenül felfedte két teszteletlen rakétarendszerének részleteit, amikor Kim Dzsongun gyárlátogatásáról túl sokat mondó fotókat tettek közzé.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által publikált felvételeken tisztán kivehető a Hwasong-13 és Pukguksong-3 névre hallgató rakéták pontos leírása.

Eszerint előbbi egy interkontinentális ballisztikus rakéta, utóbbi pedig egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta.

Fotó: Europress

 

A hátterek

A BBC beszámolójában megjegyzi, nem ez az első eset, hogy Észak-Korea “véletlenül” titkos információkat hozott napvilágra a fotói hátterén. Elemzők szerint a részletek leközlése egyfajta rejtett erőfitogtatás is lehet a részükről.

Két héttel ezelőtt Kim Dzsongunról adtak ki fotókat, amin épp Guam támadását tervezte egy maketten. A háttérben légifelvételeket lehetett felfedezni a koreai félszigeten állomásozó amerikai bázisokról, az üzenet pedig egyértelmű: Phenjan tudtára adta Washingtonnak, hogy folyamatos megfigyelés alatt állnak.

Az is előfordulhat, hogy az egész egy nagy blöff volt, a guami állomásról lőtt fotó ugyanis hat évvel ezelőtt készült és a Google Earth is simán előhozza. Észak-Koreának ráadásul nincsenek megfelelő eszközei, hogy műholdképeket készítsenek.

Észak-Korea megüzente, hogyan tudná Amerika elkerülni az atomháborút
Phenjan szerint nem kéne hétfőtől hadgyakorlatozni Dél-Koreával, mert könnyen igazi háború sülhet ki a dologból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik