Közélet

Macron körberöpködi Magyarországot, ám Orbán nem érdekli őt

Emmanuel Macron Bécset, Bukarestet és Szófiát is célba veszi, Bécsben ráadásul jól megfúrják a visegrádi négyek projektet.

Finoman szólva is jelzésértékű, hogy Emmanuel Macron francia elnök közép-kelet-európai túrára indul, ahol sok potentáttal találkozik, de magyarral egy szemmel sem – szúrta ki az Index Eurologus blogja. A visegrádi négyek létét is megkérdőjelező ún. slavkovi hármakkal találkozik Macron először Bécsben, így az osztrák, a szlovák és a cseh kormányfővel.

Orbán Viktor és a lengyel kormányfő nem lesz ott Bécsben. Egy francia forrás szerint szándékos üzenet, hogy Budapest és Varsó abszolút kimarad a menetrendből. Az Eurologus megemlíti, korábban eleve szeptemberi francia-visegrádi csúcsról volt szó, bár erről meg nem sokat tudni. Macron abban a hónapban Luxemburgba és Görögországba hivatalos csak egyelőre.

Visegrádi szakadék

A visegrádi négyeket az Orbán-kormány nagyon igyekszik egységes tömbnek beállítani, de a migránsok elutasításán túl egyre kevesebb a közös pont. A szakadás az autoriter külsőségeket imádó, kőkonzervatív magyar-lengyel, valamint a nyugati irányba nyitottabb cseh-szlovák párosok között húzódik, amire az osztrákok is szívesen rájátszanak.

Szlovákia mint a visegrádi négyek egyetlen euróövezeti tagja pedig nem akar kimaradni az EU tervezett magjából, belső övezetéből. Ebből a német választások után lehet valami. A csehek is nyugatra kacsingatnak, de ha ősszel a populista és euróellenes Andrej Babiš nyer (portrénkat lásd róla itt), akkor az okozhat némi változást.

Macron egyik fontos programpontja lesz Bécsben, hogy a kiküldött munkavállalók, azaz egy másik tagállamba küldött munkások helyzetéről beszélnek. A foglalkoztatottak 0,7 százalékáról van csak szó, de ők zömmel a németeknél, belgáknál és franciáknál (286 ezer fő) dolgoznak. Ez a megoldás azért népszerű, mert a küldő ország béreit kell fizetni a munkavállalóknak. Ezt az EU megszüntetné, amivel a keleti államok árelőnye elveszne, nem is támogatják a reformot.

Mindenesetre ha Macron végzett Bécsben, ellátogat még Romániába és Bulgáriába is, de Magyarország kimarad a sorból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik