Közélet

Fél éve és jóval olcsóbban kellett volna átadnia az állam kedvelt cégének a dunakeszi uszodát

Jó tempóban épül a dunakeszi uszoda, tartják a részidőket

– ezt mondta a Trend Építő Zrt. képviselője 2016 december végén. A jó tempóra szüksége is volt a kivitelezőnek, hiszen a vállalkozói szerződés szerint az uszodának 2017. február 18-ára a javításokkal együtt kész kellett – volna – lennie.

Nem lett kész, noha az év eleji átadást több cikk előrevetítette.

Az önkormányzat csak a területet adta a beruházáshoz, a megrendelő a Nemzeti Sportközpontok (NSK) volt, a kivitelező pedig a Trend Építő Zrt.

2012-ben huszonegy olyan vállalat vált stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté, amely az uszodaépítés, az üzemeltetés, illetve az ezekhez kapcsolódó ingatlanhasznosítás piacán működik. A szerencsések között volt a Trend Építő Zrt. is.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Amely addig is jól szerepelt az állami tendereken, azóta pedig egymás után nyeri a közbeszerzéseket.

A közbeszerzési adatbázis szerint a cég 2009 óta csak Dunakeszin több mint 1 milliárd forintnyi megbízást nyert el. 

Ezek közé tartozik a dunakeszi tanuszoda kivitelezése. A szerződést 2016 áprilisában kötötték meg, a végleges összértéket 299 millió forintban határozták meg. Ezt kétszer is módosították, először idén márciusban, majd augusztusban újra. Az első esetben a Trend Építő Zrt. további vállalkozói díjban részesült, 32 millió forintban.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A dátumot is módosították, a márciusi dokumentumban már egy áprilisi időpont szerepel mint határidő a létesítmény átadás-átvételének sikeres lezárására és a hibák kijavítására.

A második módosítás néhány héttel ezelőtt történt, ekkor újabb 32 millió forint vállalkozó díj jutott a kivitelezőnek. Az indok az volt: a munka a vállalkozó számára többletköltséget jelent, árajánlatát pedig az NSK jóváhagyta. (A Nemzeti Sportközpontok egyébként nem először választotta a Trend Zrt.-t, a cég 2015-ben szintén az NSK megbízásából alakíthatott ki hat új tantermet a dunakeszi uszoda szomszédságában lévő Fazekas Mihály Általános Iskolában 137 millió forintért.)

Természetesen az időpont is változott, és bár a módosítást augusztus 8-án tették közzé, a létesítmények átadás-átvételére és az esetleges hibák kijavítására július végi határidőt szabtak.

Összegezzünk:

az eredeti tervekhez képest a tanuszoda átadása fél éve csúszik, a projekt pedig több mint 63 millió forinttal drágult.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Megkerestük a Trend Építő Zrt.-t, de munkatársuk szűkszavúan csak annyit mondott, már átadták az uszodát, arra viszont nem kaptunk választ, hogy pontosan mikor volt az átadás, és miért csúszott fél évet a projekt. Miután ránk tette a telefont, a céget emailben is kerestük, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Érdeklődtünk Kováts Sebestyénnél, a körzet fideszes képviselőjénél is, aki elmondta, nem tud arról, hogy az uszodát átadták volna. Szerinte a rossz időjárási körülmények miatt nem készült el az uszoda a tervezett időpontra.

Kerestük a megrendelő Nemzeti Sportközpontokat is, annyit írtak:

az uszoda műszaki átadás-átvétele folyamatban van, és hamarosan indulhat a terheléses próbaüzem. A hatóságilag előírt vízminta birtokában lehet csak hivatalosan a tanuszodát megnyitni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik