Közélet

Megszólalt a Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja

Levelet írt a Pesti Srácoknak a májusi, Dózsa György úti halálos baleset okozásával gyanúsított M. Richárd, akit hétfőn a várakozásokkal ellentétben nem helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság, függetlenül attól, hogy kokaint fogyasztott a tragédiát megelőzően.

M. Richárd szerint a sajtóban számtalan olyan hír jelent meg ügyével kapcsolatban, amely valótlan, iratellenes és félrevezeti a közvéleményt, ezért a rendelkezésére álló nyomozati iratok alapján foglalta össze az álláspontját.

A gyanúsítotti kihallgatásom során a nyomozási bíró előtt elismertem a büntetőjogi felelősségemet, és őszintén bánom, hogy ilyen tragikus baleset okoztam. Védőm útján a baleset sérültjei és az elhunytak hozzátartozói részére illő módon és megfelelő mértékben kártérítést kívánok fizetni

– fogalmazott levelében a gyanúsított.

Felelősségét nem másra hárítva felhívta rá a figyelmet, hogy a térfigyelő kamerák felvételei és a nyomozás adatai alapján készült műszaki szakértői vélemény alábbi részletei egyértelműen igazolják, hogy a balesetben mindkét jármű vezetőjének felelőssége megállapítható:

  • “Jól látható, hogy valóban a kanyart levágva kanyarodott a Citroen vezetője …” (szakértői vélemény 23. oldal)
  • “Amennyiben szabályosan hajtotta volna végre a kanyarodást a Citroen vezetője és ugyanakkor indul, mint ahogy azt a valóságban tette, abban az esetben -4 másodperccel később lépte volna át a felezővonalat.” (szakértői vélemény 23. oldal)
  • “… A Citroen vezetője részéről -2 másodperccel az ütközés előtt még elkerülhető lett volna elkormányzással.” (szakértői vélemény 27. oldal)
Rogán szerint a Dózsa György úti gázolónak fogdában a helye
Ennek ellenére az eljáró hatóság nem helyezte előzetes letartóztatásba M. Richárdot, hanem házi őrizetet rendelt el.

Hozzátette, a balesetet túlélő, abban nyolc napon túli sérüléseket szenvedő Citroën típusú személygépkocsi vezetője szabálytalanul kanyarodott elé és a vezetői engedélye tudomása szerint bevonásra is került jelen eljárásban.

A Citroën hátsó ülésén utazó személy biztonsági övet nem használt, a gépkocsiból történő kiesés során szenvedett halálos sérüléseket és “… kiesését valószínűsíthetően megakadályozta volna” a biztonsági öv használta. “Az elhunyt tényleges és esetlegesen bekövetkező sérüléseinek elemzése szakértői kompetenciámat meghaladja, így a kérdés további részére egyesített orvos-és műszaki szakértői vélemény keretében lehet maradéktalanul választ adni. (műszaki szakértői vélemény 38. oldala)

Elismerte, hogy kokaint fogyasztott, azonban „az aktív hatóanyag a vérből a mintavétel és így a cselekmény idejére már kiürült, és ezért a biztonságos gépjárművezetésre hátrányos befolyásoló hatást már nem fejtett ki.”

Mindezeket csak az olvasók korrekt tájékoztatása miatt írtam le, és hangsúlyozni kívánom, hogy bűnösségemet teljes mértékben elismerem, és mindent meg kívánok tenni a sértettek és a hozzátartozók kártérítése érdekében, mely szándékomat a bíróságon és a nyomozóhatóságnál is kinyilvánítottam

– zárta levelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik