Közélet

A BKV azt mondja, dolgoznak a beázáson, de az eső kifoghat rajtuk

A javítási munkák után nem lesz több beázás, mondják. Vagyis de, mégis, ha sok eső lesz.

A hétvégén megírtuk, hogy útfelbontás miatt beázott a hármas metró az Árpád hídnál, üzemkezdéstől reggel negyed tízig pótlóbuszok szállították az utasokat Újpest-központ és a Lehet tér között, a BKK pedig szűkszavúan időjárási okokra hivatkozott.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint valójában egy útfelbontás, a szigetelés felszedése, illetve a félbehagyott felújítási munka miatt ázott be az állomás, noha a BKV-sok állítólag már egy hete jelezték a kivitelezőnek, hogy ez így nem lesz jó.

Megkérdeztük még aznap a BKV-t, igazak-e a VEKE állításai, hétfő estére válaszoltak. Azt írták, az „M3-as metróvonal infrastruktúra rekonstrukciójának előkészítését többlépcsős tervezési folyamat előzte meg” és a felújítás része a felszíni metrópótló hálózat kiépítése, hiszen „az M3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmat bonyolító közlekedési eszköze, rekonstrukciójának feltétele a pótlás megoldása.”

Az Árpád hídi állomásnál fel kellett újítani a szigetelést is, ez pedig szükségessé tette az állomás feletti közúti híd pillérének állomási szerkezetén történő átvezetése mellett meglévő a zárófödémben kialakított dilatáció párok javítását is, írta a közlekedési vállalat.

Ezt pedig nem lehetett az állomásról végezni, ezért megbontották az útburkolatot is, kijavították a födém vizesedési problémáját is. A szigetelésjavítás a következőkben is zajlik, összehangoltan a metróállomás környezetében történő előkészítési munkálatokkal.

Vasárnap tényleg nem dolgoztak, augusztus 20-a volt, nemzeti ünnep, ekkor okozta az eső a beázást. A felszínen összegyűlt csapadékvizet szivattyúzással eltávolították.

A BKV szerint a szigetelés, valamint a dilatációk javításának befejezését követően további beázások várhatóan nem lesznek, azonban ennek érdekében az északi vonalszakasz lezárását követően az állomástérből további kiegészítő munkákat – például injektálást – kell végezni.

Majd rögtön hozzáteszik:

A szigetelés javítása alatt további beázások, esetleges extrém csapadékos időjárási viszonyok mellett nem zárhatók ki teljességgel. A káresemények elkerülése érdekében a kivitelezési technológiában további szigorításokat rendeltünk el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik