Közélet

Botka: Gyurcsány nem demokrata

Puch és a kerítés marad, Pogátsa, Andor, Komáromi felkészül.

A Heti Válasznak az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondja, nem tartja kollaboránsnak Puch Lászlót, amiért lapjait az Orbán-kormány állami hirdetésekkel segíti. Molnár Zsolttal rendezte vitáját. Botkának az MSZP olyan nagy öregjei, mint a volt pénztárnok vagy Szekeres Imre azért vállalhatóbbak, mint Gyurcsány Ferenc, mert nincsenek politikai elképzeléseik önmagukkal kapcsolatban, csak a párt felé elkötelezettek, hátrébb léptek.

A Demokratikus Koalíció elnökéről ezzel szemben úgy véli, a 2010 előtti kormányzás sok százezer embert ábrándított ki a baloldalból.

Gyökeresen új politika kell tehát, illetve garancia arra, hogy nem ott akarjuk folytatni, ahol nyolc éve abbahagytuk. Hiába osztom a véleményt, hogy a legrosszabbul teljesítő szocialista kormány is jobb volt, mint az Orbán-rezsim, ez győzelmi stratégiának kevés. A szememben azok a demokraták, akik a bukásuk után a tapasztalataikkal akarják segíteni a friss szereplőket. És nem azok, akik új pártjukkal hat év után is a parlamentbe jutás küszöbén egyensúlyoznak, miközben máig ők az ország legelutasítottabb politikusai. Nem emlékszem, hogy a francia elnökválasztás előtt Francois Hollande azzal töltötte volna az idejét, hogy ott gáncsolja Emmanuel Macront, ahol éri. Nem csak beszélni kell arról, hogy európai demokraták vagyunk, időnként úgy is kellene viselkedni.  

Az MSZP híveinek csak Orbán megbuktatása a siker, ami ennél kevesebb, az kudarc.

Nem tart a Botka-lufi kipukkadásától, ismeri a magyar emberek gondjait, félelmeit, az unió hibáit. Amíg az emberek – részben a kormány manipulációja miatt – félnek a migrációtól, addig a kerítésnek állnia kell, de szeretné, ha megszűnnének a félelmet kiváltó okok;

egyetlen jóérzésű ember sem élhet azzal a tudattal, hogy Európa közepén vasfüggönyök sorakoznak. Az EU egyébként, ha megkésve is, megállapodott Törökországgal arról,   hogy ellát 3 millió menekültet. Ez a valódi megoldás nem a kerítés. (…) Utóbbi hiányában ma is folyamatos ostrom alatt állna a csodálatos kerítésünk.

Botka László először a Heti Válaszban ismeri el, hogy „árnyékkormánya” tagja lesz Pogátsa Zoltán közgazdász, Andor László volt EU-biztos és az Együttből „elszippantott” Komáromi Zoltán. Szerinte Karácsony Gergely olyan politikus, akivel érdemes lehet összefogni a választási győzelem érdekében, ezért reméli, hogy megtalálják a Párbeszéd helyét a kormányváltó szövetségben. Az interjú megjelenése előtt írta meg nyílt levelét Vadai Ágnes, a DK alelnöke Botkának, akit arra figyelmeztetett, pártja ragaszkodik Gyurcsány Ferenchez, nekik nincs semmilyen előfeltételük, hogy együttműködjenek más demokratikus párttal, de mástól se fogadnak el ilyet.

Vadai Botkának: A DK nem eladó
„Ha nem változtatsz eddigi magatartásodon, akkor nehéz helyzetbe kerülünk”, üzente a DK alelnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik