Közélet

Bizalmi szavazást élt túl a Momentum elnöke

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 08. 10. 07:00

A tagság vezéráldozatokról beszél a lemondott elnökségi tagok kapcsán, az elnök szerint azonban pozitív a hangulat a párton belül.

Először Pottyondy Edináról írtuk meg, lemondott elnökségi tagságáról, személyes okok miatt. Pottyondy a Nolimpia-kampány utáni, márciusi közgyűlés alkalmával került be a Momentum elnökségébe, és alig öt hónap után távozott.

Fekete-Győr András a lemondásról úgy nyilatkozott, ez a Momentumon belül nem ritka dolog, csapatban játszanak, stratégiai ellentét nem volt köztük. Az elnök Kálmán Olgának is csak annyit mondott, a lemondás a világ legtermészetesebb dolga, néha történnek változások.

Az, hogy belső viták vannak egy ezerkétszáz fős közösségben a nyár kellős közepén, az több mint természetes.

VANNAK VITÁK

Azt a Momentum nyilvános megszólalói, illetve a lemondását Pottyondy távozása után néhány nappal bejelentő Kádár Barnabás is kiemelte, hogy nem volt gördülékeny az együttműködés, voltak belső viták és ellentétek a pártban. Ezt több momentumos beszélgetőpartner is megerősítette az utóbbi néhány napban a 24.hu-nak, ők azonban „mivel most zajlik a válogatás az egyéni választókerületi helyekért”, nem vállalták a nevüket. Egy küldött így fogalmazott az öttagú vezetőségről:

Azt láttuk, hogy ők öten tényleg nehezen dolgoznak együtt, lelassultak a folyamatok. Persze, jóval többen is vagyunk, mint fél éve, de mintha kicsit megtorpantunk volna. Vártuk, hogy a küldöttgyűlésen történjen valami, bár Kádár lemondására nem számítottunk. De talán így könnyebb lesz, neki is. Nagyszerű munkát végzett a Nolimpia-kampány alatt, kiváló kapcsolatai vannak mindenfelé, de ez nem volt neki való.

Kádár a párt márciusi közgyűlésén, amikor beválasztották az elnökségbe, azon is gondolkodott, hogy elindul az elnökválasztáson Fekete-Győr kihívójaként, de végül ezt nem tette meg, csak az elnökségi tagságért indult. Erről az újraválasztott elnök is mesélt később a 24.hu-nak adott interjúban.

A Momentum még öttagú elnöksége (balról jobbra: Orosz Anna, Soproni Tamás, Fekete-Győr András, Pottyondy Edina és Kádár Barnabás) / Momentum, Facebook

Az MSZP-t és a DK-t a Momentum teljes tagsága elutasítja, erről írt korábban Pottyondy is, amikor nekiment Tamás Gáspár Miklósnak. Azt írta, „a Momentum, és országjárásunk tapasztalatai alapján rengeteg magyar ember a jelenlegi politikai érdekkörbe beleérti az MSZP-t, sőt a DK-t is. Az MSZP-t mint elveit ide-oda cserélgető, többek között a Fidesz által is kitartott hataloméhes posztkomcsi utódpártot, a DK-t mint az elvtelen, hataloméhes posztkomcsi utódpártból kivált kispártot, gyurcsányi extrákkal.”

Azonban az MSZP-n és a DK-n túli világ (az Együtt, a Párbeszéd és elsősorban az LMP) szimpatikus a momentumosok nem elhanyagolható hányadának – még ha úgy tudjuk is, az LMP inkább szeretett volna együttműködni a Momentummal, mint fordítva.

Ugyanakkor a vezetőség – és elsősorban Fekete-Győr – karizmája egyelőre erősebb az egyezkedési hajlandóságnál. Voltak elhajlások, kiszólások, például amikor Hajnal Miklós szóvivő nem zárkózott el kategorikusan az összefogástól.

A Momentum végül pontot tett az összefogósdi végére. Egyrészt a hétvégi gyűlésükön elfogadtak egy határozatot, amely szerint egyedül indulnak, és még csak nem is tárgyalnak ilyesmiről más pártokkal, másrészt hosszas tanakodás után, csaknem három héttel a Nyitás fesztivál után szivárogtatták ki a sztorit a sajtónak, hogy az LMP-s Ungár Pétert ki kellett dobni a bulijukról, annyira részeg volt. Így könnyen be lehet fogni bárki száját, hogy „összefogni? Ezekkel?”, ha valaki bármikor LMP–Momentum összeborulást pedzegetne.

„Itt a vége, innentől elképzelhetetlen, a választási együttműködés más pártokkal, ha sikert érünk el, az csak a mi sikerünk, ha veszítünk, csak mi bukunk” – foglalta össze egy az elnökség mellett dolgozó forrásunk, hányadán állnak most.

Orosz Anna elnökségi tag is csak annyit mondott a távozókról nemrég az ATV-ben, hogy az elmúlt időben hatalmasat nőtt a szervezet, ez pedig kihívásokkal jár. Természetes, hogy egy ilyen helyzetben néhányan átgondolják, milyen pozícióban tudnak a legtöbbet segíteni, tette hozzá.

Kormányváltásra készülnek, jelentette ki, és az elmúlt hónapokban nem ő volt az első, aki ezt ilyen nyíltan kimondta.

CSODAVÁRÁS

Már rögtön az olimpiai népszavazási kampány sikere után Fekete-Győr egy interjúban azt mondta, a 266 ezer aláírás átváltva nagyjából öt százalékra lenne elég, de ők többre is képesek.

Ezt azonban a számok kevéssé igazolják vissza egyelőre. A kormányközeli Nézőpont legutóbb küszöb fölé mérte őket a legvalószínűbb listás választási eredmény alapján, a teljes felnőtt népesség körében azonban csak két százalékra. A Republikon Intézet felmérése pedig azt mutatja, ugyan nem erősödtek az utóbbi időben (a teljes népességen belül 2, a pártválasztók között 3 százalékon állnak), de stabilizálták helyüket, és továbbra is megelőzik a baloldali-liberális oldal kis pártjait, és nem sokkal maradnak el a pártválasztók között 4-4 százalékon álló Demokratikus Koalíció és LMP mögött.

Fekete-Győr és Soproni / Fotó: Bielik István, 24.hu

Hajnal Miklós kérdésünkre, miszerint elégedetlen-e a tagság a közvélemény-kutatók számaival, azt mondta, néhányan már a parlamenti küszöbön, öt százalékra mérik őket. Hozzátette, a Momentum fél éve létezik a nyilvánosságban, az elmúlt időszakot pedig az építkezéssel töltötték, készülnek az őszre.

Belül nagy figyelmet fektetünk a kritikára és a tanulságok levonására, de százalékok miatti elégedetlenség nem tapasztalható, bizakodó a párton belüli hangulat.

Fekete-Győrt is megkérdeztük, mit szólnak a számokhoz, ő azt mondta, Orbán megfutamításával váltak országosan ismertté, majd tízszeresére nőtt a szervezetük, ez pedig elképesztő munkát igényelt. Budapesten, ahol a legtöbben hallottak a Momentumról, 9 százalékra mérték őket, ez pedig szerinte azt mutatja, hogy minél többen ismerik a Momentumot, annál többen szimpatizálnak velük.

Tudjuk, hogy ez nem megy villámgyorsan, de folytatjuk az országjárást és építjük a helyi szervezeteket és cselekvési köröket. Ez számít igazán, a célunk beindítani Magyarországot. A százalékok csak egyetlen nap számítanak majd, és az 2018 áprilisában lesz. Addig is dolgozunk, hittel és lélekkel, a közös álmunkért.

Ő a belső hangulatról azt mondta, az pozitív, dolgos és várakozásokkal teli.

Mindenki várja az augusztus 20-ai Indítsuk be Magyarországot platform bemutatóját, és készülünk Putyin látogatására is. Mindeközben a cselekvés körei Nyíregyházától Bicskéig, Szegedtől Veresegyházáig a helyi emberek támogatásával sikeres közösségi akciókat vezetnek, és ezek mind az 1200 tagunkat inspirálják. Nem mindennapi teljesítmény, hogy egy budapesti központú mozgalomból 5 hónap leforgása alatt országos közösség formálódik.

Egy, az alapítás óta a szervezetnél lévő tag a fennálló helyzetet a Jobbik 2010 előtti kommunikációjához hasonlította. „Vona 2009-től azt mondta, a Jobbik célja, hogy többséget szerezzen, megnyerje a választásokat. Persze, egy politikus nem mondhat mást, mint azt, győzni akar, de az elért 17 százalék sokakban csalódást keltett ezután. Mert nemcsak a szavazóik, a tagok is többet vártak, pedig akkor ez is siker volt a Jobbiktól. Nálunk is ez volt, várta a tagság, hogy hónapról hónapra növekedjünk, először öt, majd tíz, tizenöt százalékon mérjenek, amikor viszont nem jöttek a számok, zúgolódni kezdtek. Pedig nem állunk rosszul” – magyarázta.

BIZALMI SZAVAZÁS

A tagság elégedetlenségét pedig a két elnökségi tag beáldozásával volt a legegyszerűbb csillapítani, méghozzá két olyan tagéval, akik csak nemrég kerültek be a vezetősége. Ezzel a lépéssel információink szerint azt próbálta demonstrálni az elnökség, hogy rezonál a tagság kéréseire, ha kell, képesek az önkorrekcióra.

Úgy tudjuk egyébként, a múlt szombati küldöttgyűlésen az egész elnökséggel szemben benyújtottak egy bizalmi szavazást.

Ezt az információnkat Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója is megerősítette. Azt mondta, valóban az összes elnökségi taggal szemben volt egy bizalmi szavazás, de mert 1100 fősre nőtt a szervezet, az elnökséget pedig még márciusban, 140-en választották, természetes hogy újragondolták a felállást.

Fekete-Győr / Fotó: Neményi Márton, 24.hu

Megkérdeztük a pártelnököt is, mit szólt a bizalmi szavazáshoz. Fekete-Győr András a 24.hu-nak azt mondta, természetesnek és szükségesnek tartotta a lépést, a létszámnövekedés indokolta, hogy megerősítsék pozíciójában az elnökséget.

Hajnal Miklós pedig arról beszélt, hogy a bizalmi szavazás egy tudatos, tervezett lépés volt, „a saját alapszabályunkkal összhangban több küldött kezdeményezésére maga az elnökség vette fel a napirendre a kérdést, arról előzetesen a tagság értesítve lett.” De a szóvivő szerint nem tekinthető vezéráldozatnak a két elnökségi tag távozása. Erre utalt a pártelnök is, amikor úgy fogalmazott:

A Momentum nem egy vallási szekta, hanem az új politikai generáció demokratikus mozgalma – nálunk nincsenek áldozatok, csapatjátékosok vannak. Barnabás és Edina aktívan folytatják a munkát a szervezetben, kulcsszerepekben. Belső vitáink szerencsére mindig is voltak és lesznek, nem tartanánk itt viták nélkül. A lemondott elnökségi tagok maguk döntöttek úgy, hogy máshol folytatják a szervezetben.

A helyén maradt Fekete-Győr András elnököt, Soproni Tamás alelnököt és Orosz Anna elnökségi tagot nagy többséggel erősítette meg a küldöttgyűlés.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás, 24.hu

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.