Közélet

Spiegel: Orbánék militarizálják az oktatást

Az Orbán-kormány oktatási terveiről közölt cikket a német Spiegel magazin honlapja, pontosabban arról, hogy bevezetnék az iskolákban a lövészetet. Ahogy arról a 24.hu-n is beszámoltunk, a kormány az iskolai nevelést színesítő koncepcióban lehetőséget adna arra, hogy a gyerekeket lövészetre és küzdősportokra tanítanák. Bár a kormány szerint a lövészet iskolai oktatásán kisebb a hangsúly, a következő három évben 27 milliárd forintot szánnak lőtérépítésre.

A Spiegel cikke szerint a miniszterelnök fiatalkorában ki nem állhatta katonai fegyelmet, a militarizmus és az állam által kötelezővé tett hazafiaskodás visszataszító volt számára. Ez meg is mutatkozott, amikor 1981 és 1982 között a kötelező sorkatonai szolgálatot töltötte, és a laktanyát többször engedély nélkül elhagyta, például azért, hogy focimeccsre menjen. Ennek következtében többször ült a zárkában – idézte fel a cikk szerzője, Keno Verseck.

Megszólalt Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikai Központ elemzője is, aki elmondta: önmagában nem rossz dolog a hazafiasság, ugyanakkor a kormányzat a saját politikáját viszi be az iskolákba és a gyerekeket úgy nevelik fel, hogy ehhez az ideológiához közel álljanak.

Verseck szerint több esemény is azt erősíti, hogy egyre katonai szempontúbb a magyar kormányzás: például Orbán Viktor korábban már utalt arra, hogy ki kellene alakítani egy 20 ezer fős önkéntes, tartalékos katonaságot, vagy ott van Simicskó István honvédelmi miniszter, aki szerint szükség lenne egy olyan “ellenkultúrára”, amely népszerűbbé tenné a gyerekek szemében a sportosabb, hazafiasabb életmódot. Szintén ebbe a trendbe illeszkedik az is, hogy ezreket alkalmaz az állam határvadászként.

Mindezt úgy, hogy Magyarország sosem szerepelt olyan rosszul a PISA-teszten, mint a legutóbbi alkalommal, bőven az OECD-átlag alatt.

(Kiemelt kép: Thinkstock) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik