Közélet

Pert indíthat az LMP a Gazprom-dokumentumokért

Hiába kérte ki az LMP közérdekűadat-igénylés formájában azt a dokumentumot, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írt alá Alekszej Millerrel, az orosz állami vállalat, a Gazprom vezérigazgatójával, a minisztérium arra hivatkozva, hogy az csak egy megvalósíthatósági terv, nem szerződés, nem adta ki. Emiatt az ellenzéki párt az tervezi, hogy amennyiben a megvalósíthatósági tervet sem adja ki, pert indítanak. Ezt Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja jelentette be keddi sajtótájékoztatóján.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra, amelynek alapján évente 8 milliárd köbméter földgáz érkezhet Szerbia felől. Erről július elején állapodott meg Szijjártó és Miller, a találkozóról az MTI is beszámolt. Az LMP ezen sajtóhírek alapján kérte ki a kérdéses dokumentumot. A minisztérium azonban jelezte, hogy az egy magánjogi szerződés és nem áll a tárca rendelkezésére.

Magyarország sosem látott energiafüggésbe kényszerítése Oroszországgal szemben ellentétes a kormány korábbi ígéretével, miszerint több helyről szerzi majd be a gázt annak elkerülése érdekében, hogy egyetlen hatalom a gázcsapot elzárva tegye kiszolgáltatottá az országot – mondta el Ungár, hozzátéve, hogy Magyarország korábban bírálta Németországot, amiért szintén az oroszokkal építtette meg az Északi Áramlatot, mondván, a projekt ellentétes az Európa gázellátását diverzifikálásának szándékával.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik