Közélet

Hiányolja a toleranciát a menekültek ellen gyűlölködő fideszes

Az oldalán kommentelők egyetemi végzettségét is firtatta Manninger Jenő.

Mint arról korábban beszámoltunk, Keszthelyen és környékén az keltett felháborodást, hogy magánterületen üdültetne egy szervezet Magyarországon legálisan tartózkodó menekülteket, akik a magyar államtól oltalmazotti státuszt kaptak. A hangulatkeltésben élen járt Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint a hazájukból – még egyszer, a magyar hatóságok által elismerten – háború vagy üldöztetés miatt elmenekült családok nyaralása a Soros-terv része, és igyekezett megtalálni a módját, hogy meg is akadályozza azt.

Az elismert menekültek elleni uszítást sok facebookozó kifogásolta, és kommentekben fejezték ki ellenvéleményüket Manninger oldalán. A képviselő emiatt törölte az üggyel kapcsolatos egyik bejegyzését, és az értékelés lehetőségét is megszüntette.

Kedden pedig újabb bejegyzésben panaszkodott arra, hogy „szervezett módon beírások százai érkeztek” Facebook-oldalára, amelyek „a tolerancia legkisebb jelét” sem mutatták. Manninger kutatást is végzett a kommentelők körében, azt írja, „döntő többségüknek netes oldalán is láthatóan egy egyetemet, vagy annak hátterét” tüntették fel, és az ő véleményével egyetértőket is támadták.

Az egyetemen bizonyára nem ezt tanítják

– vélekedett Manninger, aki még nem döntötte el, hogy megfélemlítési kísérletről van szó, vagy csak „a facebook gyűlöletinkubátor jelenségről”. Azt is írta, kevesebb riadalmat keltett volna a környéken, ha a menekülteket üdültető szervezet vezetői kérik az önkormányzatok és a hatóságok együttműködését, „s az emberek tudnák, az a cél, hogy a menekültek később visszatérjenek hazájukba”.

Az Alaptörvény értelmében egyébként aki törvényesen tartózkodik Magyarországon, az szabadon megválaszthatja tartózkodási helyét. A menekülteket üdültető Migration Aid koordinátora elmondta: a jogszabályoknak megfelelően járnak el, a nyaralók adatait az idegenforgalmi adó fizetésekor megadják az önkormányzatoknak, ezt viszont az üdülés végén kötelesek megtenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik