Közélet

Erdélyt is teleplakátolják a magyarországi választás előtt

A Kovászna megyei közgyűlés elnöke azt mondta: az a céljuk, hogy az Orbán Viktor vezette kormány folytathassa munkáját.

Plakátkampánnyal fogják győzködni a magyar állampolgárokat szerte a Székelyföldön és Erdély többi megyéjében, hogy regisztráljanak és vegyenek részt a jövő tavaszi magyarországi választáson – írja a Magyar Nemzet.

A részvételre buzdító kampány a magyar pártok, társadalmi szervezetek, sőt önkormányzatok bevonásával már megkezdődött. Főleg a regisztrációról szóló technikai tájékoztatáson van a hangsúly, de megjelentek olyan hangok is, amelyek egyértelműen a Fidesz-kormány támogatására kérik a magyarországi szavazójoggal bírókat.

Kovászna megye önkormányzata hatezer, regisztrációra felszólító plakátot gyártatott le „a magyar kormánnyal egyetértésben”, ezek többségét már kiragasztották a háromszéki településeken. A megyei közgyűlés elnöke, az RMDSZ-es Tamás Sándor nemrég azt mondta: az a céljuk, hogy az Orbán Viktor vezette kormány folytathassa munkáját, és ehhez ők is hozzá fognak járulni, ahogy tették négy éve, amikor 65 ezer szavazattal járultak hozzá a kétharmad megszerzéséhez.

Mindent megtesz az RMDSZ Orbán újraválasztásáért
Nincs mese, a Fideszre kell szavazni az erdélyi magyaroknak az RMDSZ szerint, mert csak Orbánék tesznek értük.

Tamás arra is figyelmeztetett, hogy azok a romániai magyarok, akik augusztus végéig benyújtják állampolgársági kérvényüket, jó eséllyel december végéig megkapják a honosítási okiratot, és regisztrálhatnak a választásra.

A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács már márciusban beindította a regisztrációs kampányt. „Demokráciaközpontokat” működtetnek, ahol a honosításban, regisztrációban, anyakönyvezési ügyekben egyaránt segítséget nyújtanak.

Orbán Viktor levélben kérte „cselekvésre” a határon túli magyarokat, jelezve, hogy Magyarországnak a következő években „sorsfordító, az egész Kárpát-medence magyarságára kiható döntéseket kell meghoznia”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik